Rôzne

Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Žiline, do ktorých by ste mali zavítať

Dediny okolo nášho mesta skrývajú všakovaké známe i menej známe zaujímavosti, ktoré sa rozhodne oplatí vidieť na vlastné oči. A vyraziť si na výlet, trochu zmeniť prostredie i vyvetrať si hlavu. Tu je 5 tipov z našej redakcie..

Ilustračný obrázok k článku Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Žiline, do ktorých by ste mali zavítať
Zdroj: TASR

Kamenné gule

Ak chcete na vlastné oči vidieť svetovú prírodnú raritu, navštívte obec Milošová (okr. Čadca). Nachádzajú sa tu veľké kamenné gule „Megoňky,“ s veľkosťou od 0,3 do 2,6 metra. Najväčšia guľa má priemer tri metre a hmotnosť 25–30 ton. V lokalite sa pôvodne nachádzalo asi 30 guľovitých kamenných útvarov s priemerom 25–300 cm, viaceré z nich boli odvezené do expozícií, či rozkradnuté do súkromných záhrad. Predpokladá sa, že gule vznikli pred asi 30 až 40 miliónmi rokov.

Dvojkreslo aj morské oko

Obec Lietava, to nie je len Lietavský hrad. Pod lesom, nad miestnou časťou Majer, možno zazrieť jedinečnú raritu – historické kamenné dvojkreslo s opierkami na chrbát i ruky. Jedna teória hovorí, že je dielom talianskych kamenárov, ktorí si jeho tesaním zrejme krátili voľné chvíle, počas lámania kameňa na stavbu mosta v Budatíne. Iná teória jeho vyhotovenie pripisuje starovekým Frýgom – dvojkreslo vraj predstavuje oltár, na ktorý Frígovia počas slávností ukladali figuríny veľkej bohyne Kybelé a jej syna Attisa. Uprostred obce vyviera aj silný prameň, známy pod menom „Morské oko.“ Prameň vytvoril jazierko, ktoré malo stabilnú teplotu 10 – 12 stupňov Celzia a v zime v ňom voda nezamŕzala. Neskôr bol zachytený a využíva sa ako zdroj pitnej vody.

Chrám, akcie aj Jánošík

Terchovú poznáme ako rodisko Juraja Jánošíka. V obci sa však nachádza aj rímskokatolícky Kostol svätého Cyrila a Metoda, najväčší chrám na Slovensku zasvätený solúnskym bratom, ktorí k nám priniesli vieru i písmo. Obec v týchto dňoch stavia aj novú rozhľadňu na kopci Oblaz, z ktorej by sa mala stať jej nová turistická atrakcia. Každoročne sa tu konajú známe podujatia Jánošíkové dni, či Cyrilometodské dni. V obci sa natáčali takmer všetky filmové verzie Jánošíka a vznikol tu aj text jednej z najslávnejších slovenských piesní V slovenských dolinách. Jeho autor Ľuboš Zeman ho napísal počas dovolenky v Štefanovej.

Dve rozhľadne

Obec Veľké Rovné, v minulosti známa predovšetkým drotárstvom, býva nazývaná aj „srdce drotárie.“ Okrem stálej drotárskej expozície však návštevníkom ponúka hneď dve rozhľadne. Trojposchodovú, na vrchu Zarúbaná Kýčera (884 m n. m.). Za priaznivého počasia poskytuje výhľady na všetky svetové strany a vedie k nej turistický chodník z obce. A rozhľadňu na vrchu Luby. Ale pozor, ako oznamuje tabuľka – nepovolaným osobám je na 19 metrovú drevenú rozhľadňu vstup zakázaný. Jedná sa totiž o protipožiarnu, nie turistickú rozhľadňu.

Kristus na kopci

Jedinečnú raritu – monumentálnu sochu Ježiša Krista, kópiu slávnej brazílskej sochy v Rio de Janeiro, nájdete na kopci Grapa, nad obcou Klin (okr. Námestovo). Dielo miestneho ľudového majstra je treťou kópiou brazílskeho Krista na svete a zároveň najvyššou (9,5 m) sochou Spasiteľa na Slovensku. Váži 23 ton a jej ruky smerujú na celú Oravu, ktorú majú ochraňovať. Pod sochou je vybudovaná kalvária s kaplnkou a zastaveniami krížovej cesty.

Mohlo by vás zaujímať:

Žilina a jej okolie dali svetu viacero slávnych mien: Ktoré hviezdy pochádzajú z našich končín?

Na krásy nášho prostredia sa môžete dívať aj zhora: Veď pozrite, aké rozhľadne máme v okolí Žiliny

Mrazivé príbehy z okolia Žiliny: Tajomná žena s lampášom aj bezhlavý čeľadník!

Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Žiline, o ktorých vie málokto

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM