Rôzne

Žilina a jej okolie dali svetu viacero slávnych mien: Ktoré hviezdy pochádzajú z našich končín?

Vo svojej dobe o nich ľudia čítali v časopisoch, vídali ich v televízii. Slávni herci, podnikatelia, vedci. Dnes by sme ich nazvali hviezdy showbiznisu. Pár takých dala svetu aj Žilina a jej okolie. Viete, aké hviezdy vzišli z našich končín?

Ilustračný obrázok k článku Žilina a jej okolie dali svetu viacero slávnych mien: Ktoré hviezdy pochádzajú z našich končín?
Zdroj: TASR

Nedávno sme vám priniesli stručný prehľad známych filmov, alebo scén z nich, ktoré sa natáčali v Žiline, alebo jej okolí. Tentokrát sme si ale posvietili na slávne hviezdy svetového showbiznisu, ktorých korene siahajú do žilinského regiónu.

Svet ju poznal ako Pola Negri. Pôvodné meno jednej z najväčších hviezd Hollywoodu z obdobia nemého filmu bolo ale Barbara Apollonia Chalupec, ktoré mala po svojom otcovi, Jurajovi Chalupecovi. Klampiarovi z obce Nesluša pri Žiline. Matka Eleonora (rod. Kiełczewska) pochádzala z Poľska. Pseudonym “Pola Negri” si vytvorila podľa talianskej poetky Ady Negri. Pola patrila k najpopulárnejším hollywoodskym herečkám svojej doby a zároveň najbohatším ženám vo filmovom biznise. O tom svedčí aj fakt, že jej palác v Los Angeles bol postavený podľa vzoru Bieleho domu. Má svoju hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy a bola len jedenástou hollywoodskou filmovou hviezdou, ktorá otlačila svoje ruky a nohy do betónu pred Graumanovým divadlom.

V New Yorku, do rodiny slovenských imigrantov z Bytče sa narodil Ivan Alexander Getting. Jeden z troch konštruktérov a navrhovateľov satelitných navigačných systémov, ktoré viedli k rozvoju a zavádzaniu globálneho navigačného systému (GPS). „Vedu som vždy chápal ako prvok v obrane demokracie,“ znelo Gettingovo motto. Aj preto boli aktivity tohto nadaného technika veľmi rozsiahle. Podieľal sa napríklad na vývoji rakiet Sparrow III a Hawk ako i na výrobe tranzistorov. V spoločnosti pre letectvo a kozmonautiku plánoval nové balistické raketové systémy, alebo dohliadal nad systémom odpaľovania rakiet.

V roku 1879 sa vo Vrútkach narodil Sándor Herz. Keď mal päť rokov, jeho rodina sa presťahovala do Ameriky. O niečo neskôr, už pod menom John D. Hertz, založil spoločnosť Yellov Cab Company, známe žlté taxíky, ktoré sú dodnes neodmysliteľnou súčasťou mesta New York.

Jedenástym človekom, ktorý pristál na Mesiaci a vystúpil na jeho povrch, bol Eugene Andrew „Gene“ Cernan. V roku 1903 sa jeho starý otec Štefan Čerňan s manželkou Annou odsťahovali z Vysokej nad Kysucou s tisíckami iných vysťahovalcov do USA. Usadili sa v Chicagu a o rok neskôr sa im narodil syn Andrew. Keď vyrástol, vzal si za manželku dievča českého pôvodu Rozáliu Cihlářovú s ktorou mal syna Eugena.

Úlohy vo filmoch ako Maltézsky sokol, štvor oskarová klasika Casablanca, či záporák Le Chiffre v televíznej verzii bondovky Casino Royale. To je len zopár snímkov, v ktorých sme mohli vidieť herca menom Peter Lorre, vlastným menom Ladislav Löwenstein, rodák z Ružomberka. Spolupracoval aj so svetoznámym režisérom Alfredom Hitchcockom, ktorý ho obsadil do svojho filmu Muž, ktorý vedel priveľa.

Prečítajte si tiež:

Náš kraj padol do očí už viacerým režisérom… Vedeli ste o tom, že tieto scény nakrútili v okolí Žiliny?

Príbeh žilinského boxera mieri do kín: Koza nás reprezentoval na olympiáde, dnes žije na hranici chudoby

Zdroj: csfd.cz, wikipedia.sk, kysuckenovemesto.sk

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM