Michal Demjanovič Rôzne

FOTO z najkrajších miest: TOP 5 turistických trás v blízkosti Žiliny

Turistika v blízkosti Žiliny, ktorá uspokojí každého vyznávača pešej turistiky. Výber jednotlivých turistických trás, ktoré Vám ponúkame je dostatočne pestrý.

Ilustračný obrázok k článku FOTO z najkrajších miest: TOP 5 turistických trás v blízkosti Žiliny
Zdroj: TASR

Výber jednotlivých turistických trás, ktoré Vám ponúkame je dostatočne pestrý z hľadiska dĺžky, náročnosti i členitosti terénu. Jednou z možných alternatív ako využiť voľný čas v Žiline je práve dobrá turistická prechádza. Pripravili sme si pre vás tri zaujímavé trasy, ktoré potešia začiatočníkov, ale aj skúsenejších turistov.

Náučný chodník Jánošíkovým chotárom

Náučný chodník je vhodný na výlety počas celého roka. Určený je tak peším turistom, ako aj cykloturistom. Chodník bol obnovený v roku 2012. Na okružnej trase s dĺžkou 13,5 km sa na 10 informačných tabuliach dozviete zaujímavosti o Terchovej. Chodník začína aj končí v Terchovej a celú trasu prejdete približne za 6 hodín. Vedie menej náročným terénom terchovských kopaníc okolo doliny Struháreň v Kysuckej vrchovine, je situovaný severne od obce a tak ponúka jedinečné výhľady na okolitú krajinu. Počas turistiky po tomto chodníku, máte možnosť využiť aj ďalšie trasy, ktoré chodník križujú s možnosťou zostupu alebo odbočenia počas výletu.

Straník

Straník je veľmi obľúbenou lokalitou pre svoje jedinečné panoramatické výhľady na Žilinu, Malú Fatru, Terchovskú dolinu a široké okolie. Tento vrch je tiež veľmi populárny pre paraglidistov. Táto lokalita je tiež evidovaná ako Národná kultúrna pamiatka – Hradisko Straník – Výšinné. Výskumy ukázali, že v tejto lokalite bolo osídlenie už v mladšej dobe bronzovej – teda takmer tisíc rokov pred našim letopočtom. Na vrch straní vedie značený chodník z Tepličky nad Váhom a zo Žilinskej mestskej časti Zástranie. V poslednom úseku od hangáru na vrchol vybudovala OOCR Malá Fatra drevenú lávku, ktorá je položená nad terénom a umožňuje tak prístup na vrchol aj menej zdatným turistom, či rodinám s malými deťmi.

Mohlo by vás zaujímať: Kam na výlet: 5 hradov neďaleko Žiliny, ktoré stoja za návštevu!

Zdroj: TASR

Jánošíkove diery

Jánošíkove diery sú jedným z najatraktív­nejších turistických chodníkov v Malej Fatre. Tvorí ich sústava tiesňav a kaňonov v Krivánskej Malej Fatre. Nachádzajú sa v Národnej prírodnej rezervácii Rozsutec. Jánošíkove diery, nazývané aj Diery sa skladajú z troch ucelených častí: Dolné diery, Nové diery a Horné diery. Nádherne ich vyformoval Dierový potok, ktorý nimi preteká. Nachádza sa tu viac ako dvadsať vodopádov, ktoré spolu vytvárajú vodopády Dierového potoka. Jánošíkove diery sú prístupné atraktívnymi značenými turistickými chodníkmi s lávkami, rebríkmi a reťazami.

Veľký Rozsutec

Veľký Rozsutec je často označovaný ako jeden z najkrajších vrchov na Slovensku. Je symbolom Malej Fatry a svoje miesto má aj v logu Národného parku Malá Fatra. V minulosti sa tradovalo, že v okolí vrcholu sa nachádza zlato a legenda o ukrytom Jánošíkovom poklade. Bez problémov sa sem dostanete autobusom alebo autom, ktoré môžete odstaviť na stráženom parkovisku. Vyskytujú sa tu vzácne a zriedkavé druhy flóry a fauny. Niektoré rastliny sú dokonca unikátne v rámci celého Slovenska. Na Veľkom Rozsutci, ktorého vrchol sa nachádza vo výške 1610 m n.m. si môžete vychutnať zaslúžený oddych a nádherné výhľady na okolitú prírodu.

Belské skaly

Belské skaly sú obľúbenou skalolezeckou lokalitou. Nachádzajúca sa v pohorí Malá Fatra, pri vstupe do Belskej doliny. Oblasť Belských skál je prístupná z obce Belá. Od roku 2015 sú sprístupnené i bežným turistom. Lokalitou vedie upravený turistický chodník s mostíkom cez potok v Belskej doline a s istiacimi reťazami, ktoré zlepšujú prístupnosť terénu. Vo vrcholových partiách skál sú vybudované tri vyhliadky, z ktorých sa naskytajú nádherné pohľady na Belskú dolinu, Žilinskú kotlinu a obec Belá.

Čítajte tiež:

5 tipov na cykloturistiku v Žiline: Vybrať si dokáže naozaj každý !

Príroda sa pri Žiline poriadne vyhrala: 5 nádherných skál v okolí Žiliny

Turistické trásy v blízkosti Žiliny
28
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM