Rôzne

Mrazivé príbehy z okolia Žiliny: Tajomná žena s lampášom aj bezhlavý čeľadník!

Duchovia, príšery či mátohy. Nejakú tú strašidelnú story pozná azda každý z nás. Málokto však vie, že mnoho zimomriavkových príbehov sa priamo viaže s viacerými hradmi žilinského regiónu. Vybrali sme pre vás pár najzaujímavejších.

Ilustračný obrázok k článku Mrazivé príbehy z okolia Žiliny: Tajomná žena s lampášom aj bezhlavý čeľadník!
Zdroj: TASR

Na západnej strane oblého brala Hradu Lietava pri Žiline (titulná foto), na ktorom stojí veža horného hradu, majú byť do skaly vytesané znaky tajomného písma. Údajne pochádzajú z čias, keď tam kňažky prinášali žertvy bohyni Lade. Podľa povesti sa jej meno zachovalo aj v pretvorenom pomenovaní hradu.

Svoju povesť má aj hrad Hričov pri Žiline. Po tom, čo takmer súčasne zomreli posledný pán a jeho štyria synovia, zanechal pán svojej manželke hrad a bohaté dedičstvo. Jej najbližšiemu susedovi, Františkovi Thurzovi, tiež práve zomrela žena. Vdova neodolala Thurzovým ponukám, no keďže bol oveľa mladší, nevzala si ho za muža, ale s kráľovským povolením si ho osvojila za syna. To však Thurzovi, ktorému išlo o jej majetok, nevyhovovalo. Nechal vdovu uvrhnúť do temnice. Na druhý deň oznámil služobníctvu, že pani prepadla zúrivému šialenstvu, musia ju opatrovať na neprístupnom mieste a on je ich nový pán. Vdova dúfala, že sa z väzenia čoskoro dostane. Ale uplynuli mesiace a nič sa nestalo. Preto hrad prekliala nahroznejšou kliatbou – starého kráľa Leara. Kliatbu počul strážca a oznámil to Thurzovi aj služobníctvu. Odvtedy akoby si zlí duchovia zvolili hrad za svoje obydlie. Raz sa pred jeho bránami objavil mních a pred služobníkmi obvinil Thurza z hrozného činu. Aj po vykázaní z hradu trpezlivo vyčkával pred bránou, až ho dal Thurzo zavliecť do práchnivej veže, aby tam zomrel hladom. Thurzo ale zbadal, že sa jeden balvan pred jeho oblokmi pretvára v mohutnú podobu hroziaceho mnícha. Nechal ho zrútiť, no ráno ho uvidel opäť. Rýchlo teda nakázal, aby vdovu z temnice prepustili a sám odtiahol späť na Lietavu, no ani tam nenašiel pokoj. Duchovia rozohnali obyvateľov Hričova a nasledujúcu noc zámok vyhorel. V ruinách leží dodnes. Hoci sa o to pokúšali, nikomu sa už nepodarilo hrad opraviť. A skala kamenného mnícha ešte aj dnes drží stráž pred niekdajším vchodom.

Nie priamo „duchársky“ príbeh, no určite veľa otáznikov a nejasností sa viaže k Žilinskému hradu, ktorého pozostatky boli odhalené priamo v Žiline, v roku 2008. História hradu nie je jednoznačná a existuje veľa hypotéz o jeho dejinách a význame.

Zrejme najznámejšia povesť sa spája s Oravským hradom. Jeho areálom vraj nocou nehlučne chodieva postava ženy s lampášom v ruke. Volá sa vraj Alžbeta Coborová a dohliada takto na hrad, aby splnila sľub, ktorý ešte za života dala svojmu mužovi – palatínovi Jurajovi Thurzovi.

Povesť o Blatnickom hrade pri Martine zas hovorí o krutosti jeho hradného pána. Zmocnil sa nevesty iného a keď sa mu zunovala, neváhal ju zabiť a syna dal zamurovať. Otrávil aj svoju druhú ženu. Ak sa započúvate, môžete vraj dodnes počuť v múroch hradu plač dieťaťa. Prípadne stretnúť duchov dvojice zavraždených žien.

hrade Sklabiňa, rovnako pri Martine sa povráva, že ho na Katovej skale začal stavať otec, ktorého dcéru tam strigôň vraj včaril do kameňa. Lebo mu odmietala ísť za ženu. Tak vyrástla Sklabiňa na vŕšku oproti bralu, kde deva podnes čaká na odkliatie.

Pomerne drsná povesť sa viaže aj k hradu Likava (okr. Ružomberok). Je o poklade, ktorý v noci na obľahnutej Likave zakopal hradný pán s pomocou sluhu. Ako jediného svedka ho sťal, no v nastávajúcom boji prišiel sám o život. Popravený čeľadník vraj dodnes stráži skryté cennosti a s hlavou pod pazuchou chodieva o polnoci hradom.

Zdroj: slovensko.deni­cek.eu, wikipedia.sk, trekker.sk

Môže vás zaujímať.

Zaujímavosti, na ktoré môžeme byť právom hrdí: Pozrite si rarity a unikáty z okolia Žiliny

Keď príroda prekvapuje: Prírodné zaujímavosti z obcí pri Žiline, o ktorých vie málokto

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM