Rôzne

Na krásy nášho prostredia sa môžete dívať aj zhora: Veď pozrite, aké rozhľadne máme v okolí Žiliny

Už sme vás informovali, že v obci Terchová čoskoro pribudne rozhľadňa, ktorá by sa mohla stať jej ďalším turistickým lákadlom. Zaradí sa tak k ostatným, už existujúcim rozhľadniam, ktorých je v okolí Žiliny niekoľko. Prinášame ich prehľad.

Ilustračný obrázok k článku Na krásy nášho prostredia sa môžete dívať aj zhora: Veď pozrite, aké rozhľadne máme v okolí Žiliny
Zdroj: Dnes24.sk

Rozhľadňu Zákopčie nájdete pri rovnomennej obci, v časti Petránky – Marťakovský kopec (okr. Čadca). Je postavená z kameňa, vrch je vybudovaný z dreva. Nahor sa dostanete po točitom schodisku, v ktorom sú umiestnené plastiky z kovu a dreva, či už v oknách alebo na stenách. Rozhľadne sa nachádza v nadmorskej výške 854 metrov, ponúka výhľad na okolité hory a polia a vznikla v roku 2011. V jej okolí vedie turistický chodník, ktorý sa v lete využíva na pešiu turistiku a cykloturistiku a v zime tadiaľ vedie bežecká trať.

Až 16 metrov meria rozhľadňa na vrchu Bobovec (titulná foto) nad Starou Bystricou, vybudovaná z kameňa a dreva, v nadmorskej výške 723 metrov. Leží na hranici katastrov obcí Stará Bystrica a Radôstka a od Slovenského orloja v Starej Bystrici k nej vedie značkovaný žltý turistický chodník. Autor projektu má v rozhľadni umiestnených niekoľko umeleckých diel na tému anjelov. Nielen na vnútorných stenách rozhľadne, ale aj vo funkčných prvkoch okenných mreží. Z rozhľadne je dobrý výhľad na Malú Fatru, Martinské Hole, Veľkú Raču, či na Lysú Horu v Českej republike. Vznikla v roku 2011 a v noci je osvetlená.

Mikovčákova rozhľadňa na vrchu Kamenité (okr. Čadca), leží v nadmorskej výške 834 metrov. Malá drevená rozhľadňa nesie meno svojich tvorcov a pri dobrej viditeľnosti sú z nej nádherné výhľady na Beskydy a Malú Fatru, pri troche šťastia i na Tatry.

Trojposchodovú rozhľadňu na vrchu Zarúbaná Kýčera (884 m n. m.) v pohorí Javorníky postavila obec Veľké Rovné. Za priaznivého počasia poskytuje výhľady na všetky svetové strany. K rozhľadni vedie turistický chodník z obce Veľké Rovné a slávnostne ju otvorili 1. januára 2014.

Rozhľadňa na vrchu Luby vo Veľkom Rovnom leží v pohorí Javorníky. Vrch Luby má dva vrcholy. Vyšší a nižší (908 m. n. m.), ktorý zdobí práve 19 metrová drevená rozhľadňa. Ale pozor, ako oznamuje tabuľka – nepovolaným osobám je na ňu vstup zakázaný. Jedná sa totiž o protipožiarnu, nie turistickú rozhľadňu. Postavená bola v roku 2012.

Mohlo by vás zaujímať:

V Terchovej už za pár dní pribudne ďalšie atraktívne lákadlo: Veď pozrite, čo stavia obec na kopci

Filmový Jánošík a Terchová? 5 zaujímavostí, o ktorých ste možno ani netušili

Zaujímavosti, na ktoré môžeme byť právom hrdí: Pozrite si rarity a unikáty z okolia Žiliny

Keď príroda prekvapuje: Prírodné zaujímavosti z obcí pri Žiline, o ktorých vie málokto

Foto: rozhladmesa.sk

Zdroj: turistik.sk, wikipédia.sk, hiking.sk, vypadni.sk, zakopcie.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM