Rôzne

Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Žiline, o ktorých vie málokto

O tom, že v obci Teplička nad Váhom žila grófka Žofia Bosniaková, vie asi každý človek zo žilinského regiónu. No už asi málokto vie o ďalších zaujímavostiach, ktorými sa obce pri Žiline môžu pochváliť. Práve na takéto menej známe pozoruhodnosti sme sa zamerali.

Ilustračný obrázok k článku Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Žiline, o ktorých vie málokto
Zdroj: TASR

Varínsky Kostol Najsvätejšej Trojice sa okrem iného môže pochváliť tým, že v ňom bol pokrstený náš najznámejší zbojník Juraj Jánošík.

Obec Mojš zas ako jedna z mála na Slovensku mala svojho zástupcu vo vesmíre. Teda aspoň nepriamo, pretože otec prvého československého kozmonauta Vladimíra Remeka sa narodil práve tu.

Najstaršou lipou v žilinskom okrese sa zas hrdí obec Ďurčiná. Chránený prírodný útvar Lipa veľkolistá – Očkech grunt, má približne 400 rokov a obvod kmeňa je 623 cm.

V obci Divina je na budove bývalej pošty a notárskeho úradu umiestnená pamätná tabuľa po poslednej veľkej povodni z 8. mája 1932, vo výške, kam počas povodne siahala voda. Text na doske z bieleho mramoru znie: VELKÁ POVODEN NASTALA NÁSLEDKOM PRIETRŽE MRACIEN KTORÁ VŽ BOLA 8.5.1822 A VROKV 1896 SA ZOPAKOVALA 8.V.1932 PO 5.HODINE POPOLVDNI A DOSIAHNVC TEITO VŠKV ZNOVV NIČILA TVTO OBEC A PRÁCV JEJ OBČANOV. V nápise je skrytý chronogram, podľa ktorého sa dá súčtom rímskych číslic dopracovať k roku poslednej povodne.

V roku 1953 bolo v Rosine založené menšinové Jednotné roľnícke družstvo, od roku 1958 celoobecné. Celkovo malo jedenásť „dvorov,“ vďaka čomu bolo dovtedy najznámejšie a najväčšie v žilinskom okrese.

Obec Čičmany, preslávená svojou unikátnou architektúrou sa môže pochváliť aj tým, že s nadmorskou výškou 655 metrov je najvyššie položenou obcou v žilinskom okrese.

Jediné nálezisko prírodného asfaltu v strednej Európe bolo v bývalom Lome Nezbud, pri obci Nezbudská Lúčka. Prírodný asfalt sa tu ťažil už pred prvou svetovou vojnou približne až do roku 1942. Po ukončení ťažby zaliala lom voda a vzniklo prírodné jazero.

Autor prvého románu v slovenčine Jozef Ignác Bajza sa narodil v obci Predmier. Na rodnom dome slávneho rodáka je osadená pamätná tabuľa.

Na rozlohe 12,23 ha sa blízko obce Šuja nachádza prírodná rezervácia Šujské rašelinisko, so 4. stupňom ochrany prírody. Toto chránené územie bolo vyhlásené v roku 1983 s cieľom zachovať zriedkavé slatinné a rašelinné druhy rastlín a ich spoločenstiev. Šujské rašelinisko je súčasťou chránených území NATURA 2000.

Terchová nie je len rodiskom Juraja Jánošíka. V obci sa nachádza rímskokatolícky Kostol svätého Cyrila a Metoda, najväčší chrám na Slovensku zasvätený solúnskym bratom, ktorí k nám priniesli vieru i písmo. Vznikol tu aj text jednej z najslávnejších slovenských piesní V slovenských dolinách. Jeho autor Ľuboš Zeman ho napísal počas dovolenky v Štefanovej.

Prečítajte si tiež:

Obce pri Žiline na dobových fotografiách: Spoznali by ste ich aj dnes?

Žilina a jej okolie už zaujali mnoho režisérov: Vybavia sa vám v pamäti tieto scény?

Náš kraj padol do očí už viacerým režisérom… Vedeli ste o tom, že tieto scény nakrútili v okolí Žiliny?

Malebné fotky, ktoré vám pohladia dušu: Pokochajte sa krásou dobových záberov z okolia Žiliny

Žilina a jej okolie dali svetu viacero slávnych mien: Ktoré hviezdy pochádzajú z našich končín?

Foto: ilustračné

Zdroj: wikipédia.sk, rosina.sk, žilina-gallery.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM