Správy

Filmový Jánošík a Terchová? 5 zaujímavostí, o ktorých ste možno ani netušili

O tom, aké filmy (a scény v nich) vznikli v Žiline a jej okolí, sme už písali. Teraz sme si "posvietili" na Terchovú a filmy o Jánošíkovi. Aj v tejto obci sa totiž natáčali skoro všetky snímky o našom národnom hrdinovi. Pár zaujímavostí, spájajúce obec a jánošíkovské filmy, sme vybrali.

Ilustračný obrázok k článku Filmový Jánošík a Terchová? 5 zaujímavostí, o ktorých ste možno ani netušili
Zdroj: TASR

Prvý filmový Jánošík (1921), je zároveň aj prvým hraným dlhometrážnym filmom na Slovensku. A jediný, ktorý sa nenatáčal v jeho rodisku, Terchovej. Filmári vypustili Oravský zámok pre nedostatok svetla v hradných komnatách a Terchovú nahradila obec Šútovo. Keď v lete 1921 odštartovalo nakrúcanie, filmový štáb si najprv zvolil za stredisko Martin. Tamojší hotel bol príliš drahý, tak sa usadili v obci Blatnica pri Martine. Nás ale môže tešiť, že cisárskych vojakov vo filme si zahrala i Jednotka dôstojníckej školy v Žiline, kde sa 3. januára 1922 konala aj slovenská premiéra filmu.

Nasledujúci Jánošík (1935) Terchovú neobišiel. Detskú postavu Janka si zahral terchovský rodák Filip Dávidík, čím sa zároveň stal prvým slovenským detským hercom. Vybral si ho režisér Martin Frič pri prechádzke po dedine. Filip okopával zemiaky a Fričovi sa jeho pehavá tvár zapáčila natoľko, že ho musel mať vo filme. Po nakrúcaní zobral Frič malého Filipa do Prahy, kde sa vyučil za zlatníka. Vo filme sa objavili aj ľudia z Terchovej, či terchovská muzika predníka Františka Baláta zo Štefanovej.

O niečo neskôr prichádza dvojdielny Jánošík (1962). Prvý slovenský film nakrútený v širokouhlom formáte. Filmári v Terchovej využili Vrátnu dolinu a Štefanovú, kde vybudovali zbojnícku krčmu či šmýkačku. Napríklad scéna, keď Tereza neďaleko spomínanej krčmy s Rozsutcom v pozadí (Vrátna dolina) čaká v noci na Jánošíka, sa natáčala počas dňa s hromadou kamerových filtrov. Tie mali vytvoriť atmosféru mesačnej noci.

Štvrtý jánošíkovský film, Zbojník Jurko (1976), bol zároveň prvý animovaný dlhý film:"… A navyše som chodil niekoľko tried do školy u tety v Terchovej a potom tam pravidelne trávieval prázdniny. Nič tak neutkvelo v mojej pamäti z detstva ako práve historky, príhody o tomto hrdinovi,“ opísal vznik filmu jeho režisér Viktor Kubal. "Tak som nakreslil asi 45-tisíc obrázkov a ďalších 600 pre pozadie. A medzitým týždeň čo týždeň cesty do Terchovej, aby som si naskicoval potok, strom či skalu, aby to bolo vskutku terchovské.“ Film aj tvorca boli ocenení na viacerých domácich i zahraničných festivaloch, či prehliadkach.

Na záver ešte jedna zaujímavosť: minulý rok, počas 52. Jánošíkových dní, navštívil Terchovú Vojtech Brázdovič – predstaviteľ Ilčíka z dvojdielneho Jánošíka (1962). Obci Terchová daroval originál rozsudku, ktorý bol ako rekvizita použitý práve v tomto filme. Ešte dodáme, že Terchovú neobišla ani posledná jánošíkovská verzia Jánošík – Pravdivá história (2009).

Môže vás tiež zaujímať:

Slávny hit V slovenských dolinách vznikol v Terchovej: Jeho autor porozprával ako VIDEO

Žilina a jej okolie už zaujali mnoho režisérov: Vybavia sa vám v pamäti tieto scény?

Náš kraj padol do očí už viacerým režisérom… Vedeli ste o tom, že tieto scény nakrútili v okolí Žiliny?

Zdroj: terchova-info.sk, csfd.cz, filmovamista.cz, wikipedia.sk

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM