Aktualizované Lucia Lauková Správy

V Mikuláši zasadal krízový štáb: Medveď napadol PÄŤ ľudí, medzi nimi aj 10-ročné dievča

Po uliciach Liptovského Mikuláša behal v nedeľu medveď. Zviera napadlo a zranilo až päť osôb.

Ilustračný obrázok k článku V Mikuláši zasadal krízový štáb: Medveď napadol PÄŤ ľudí, medzi nimi aj 10-ročné dievča
2
Galéria
Zdroj: Facebook.com/Martin Daniš , Mesto Liptovský Mikuláš

V Liptovskom Mikuláši po hrozivom incidente s medveďom, ktorý zablúdil až do centra mesta, zasadá krízový štáb. Informovala o tom samospráva na sociálnej sieti.

„Aktuálne na mestskom úrade zasadá krízový štáb mesta za účasti Ministerstva životného prostredia SR, členov zásahového tímu pre medveďa hnedého, štátnej polície a prítomný je aj otec jedného z poškodených,“ uvádza radnica.

Prečítajte si tiež

Zranil päť ľudí

Prvotné informácie hovorili o dvoch zranených osobách po strete s medveďom. Ako informovali záchranári, do nemocnice bola prevezená 49-ročná žena s poranením pleca a ramena a 72-ročný muž s otvorenou ranou na hlave.

Podľa najnovších informácií, je zranených viac. Medzi nimi aj dieťa. „Podľa predbežných situácií bolo poškodených 5 osôb (dievča 10 rokov, muž 32 rokov, žena 49 rokov, žena 58 rokov, muž 72 rokov), napadnutí utrpeli škrabance aj pohryzenia všetci boli prepustení do domácej liečby,“ priblížilo mesto Liptovský Mikuláš.

Medveď sa dostal do centra mesta okolo obeda. Na mieste zasahovali aj policajti, ktorým sa podarilo zviera vytlačiť do lesa medzi Iľanovom a Závažnou Porubou.

Udalosť sa stala len dva dni po tragickom úmrtí turistky v Nízkych Tatrách, ktorú naháňal medveď.

Čo bude ďalej?

Podľa predsedu parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolfa Huliaka (SNS) išlo o predačný útok.

„Je najvyšší čas, aby sa s touto situáciou okolo premnožených medveďov niečo robilo,“ skonštatoval liptovskomikulášsky primátor. Poznamenal, že chce upokojiť obyvateľov mesta. Ubezpečil ich, že sa môžu po Liptovskom Mikuláši pohybovať bezpečne a budú chránení, až kým sa situácia nevyrieši.

Podľa Huliaka už nie je čas riešiť synantropné medvede spôsobom ich plašenia, donekonečna skúšať trpezlivosť obyvateľov a vyvolávať strach na slovenskom vidieku.

Takmer prišiel o oko

„Dnes sme mali prípad, kde surovo a formou predačného útoku medveď atakoval obyvateľov Liptovského Mikuláša. Jeden človek skoro prišiel o oko,“ skonštatoval. Zdôraznil, že Štátna ochrana prírody, rezorty životného prostredia a pôdohospodárstva i Slovenská poľovnícka komora budú súčinné, aby sa premnožený stav populácie medveďa striktne začal riešiť. „Budú odstraňované aj jedince, ktoré atakujú intravilány obcí. Urobíme všetko pre to, aby sa vrátil bezpečný život na slovenský vidiek,“ dodal Huliak.

Mimoriadna situácia

Mesto Liptovský Mikuláš v súvislosti s výskytom medveďa hnedého vyhlásilo mimoriadnu situáciu. Samospráva žiada obyvateľov, aby sa najmä v ranných a večerných hodinách nepohybovali mimo obytných častí. Po zasadnutí krízového štábu o tom informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM