Rôzne

Zaujímavosti, na ktoré môžeme byť právom hrdí: Pozrite si rarity a unikáty z okolia Žiliny

O zaujímavostiach z obcí pri Žiline, či z prírody v našom regióne, sme už písali. Tentokrát sme sa zamerali na rarity a unikáty, prírodné, kultúrne, architektonické, v širšom okolí Žiliny, na ktoré môžeme byť právom hrdí aj pred svetom.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavosti, na ktoré môžeme byť právom hrdí: Pozrite si rarity a unikáty z okolia Žiliny
Zdroj: Dnes24.sk

Jedinečná rarita – monumentálna socha Ježiša Krista, kópia slávnej brazílskej sochy v Rio de Janeiro, sa nachádza na kopci Grapa, nad obcou Klin (okr. Námestovo). Dielo miestneho ľudového majstra je treťou kópiou brazílskeho Krista na svete a zároveň najvyššou (9,5 m) sochou Spasiteľa na Slovensku. Váži 23 ton a jej ruky smerujú na celú Oravu, ktorú majú ochraňovať. Pod sochou je vybudovaná kalvária s kaplnkou a zastaveniami krížovej cesty.

Svetová prírodná rarita, veľké kamenné gule Megoňky, nájdeme v obci Milošová (okr. Čadca) a sú veľké od 0,3 do 2,6 metra. Najväčšia guľa má priemer tri metre a hmotnosť 25–30 ton. V lokalite sa pôvodne nachádzalo asi 30 guľovitých kamenných útvarov s priemerom 25–300 cm, viaceré z nich boli odvezené do expozícií, či rozkradnuté do súkromných záhrad. Gule vznikli asi pred 30 až 40 miliónmi rokov.

Jedinou zachovanou a dodnes funkčnou železnicou svojho druhu v Európe je úvraťová úzkokoľajná lesná železnica v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke. Je zachovanou a funkčne obnovenou časťou bývalej Kysucko-oravskej lesnej železnice (KOLŽ) a vznikla v roku 1926 spojením lesných železníc: kysuckej – z Oščadnice do Chmúry (Nová Bystrica, časť Vychylovka) a oravskej – z Lokce do Erdútky (dnes Oravská Lesná). Obe železnice spojilo vybudovanie spojovacej trate z Erdútky do Chmúry. Po spojení bola celková dĺžka KOLŽ vyše 110 km, z toho 61 km hlavnej trate, zbytok tvorili odbočky. Prevádzka na KOLŽ bola ukončená v roku 1971 z dôvodu jej zrušenia a okrem 8 km dlhého úseku Chmúra – Tanečník, s úvraťovým systémom, bola trať demontovaná.

Prvý hraný dlhometrážny film na Slovensku bol Jánošík (1921) a mal tri svetové premiéry. V Prahe 25. novembra 1921, 1. decembra 1921 v Chicagu a 3. januára 1922 v Žiline. Vďaka Jánošíkovi sa Slovensko zaradilo medzi prvých desať krajín, ktoré vyrobili dlhometrážny nemý hraný film. V roku 1995 bol UNESCOm zapísaný do svetového kultúrneho dedičstva. Cisárskych vojakov vo filme si zahrala Jednotka dôstojníckej školy v Žiline. Snímka mala v Československu tržby skoro 19 miliónov korún.

Unikátny pohyblivý drevený betlehem, pravdepodobne najväčší na svete, nájdete v obci Rajecká Lesná. Celé dielo je 8,5 m dlhé, 2,5 m široké a 3 m vysoké. Spolu je tu rozmiestnených asi 300 postáv, z ktorých sa polovica pohybuje. Dielo reprezentovalo Česko-Slovensko aj na svetovej výstave EXPO v roku 1967 v Montreale.

Žilina je prvým mestom na Slovensku, v ktorom mali Slováci svoje zastúpenie. Privilégiom Ľudovíta I. z roku 1381 bolo v správnych mestských orgánoch priamo nariaďované paritné zastúpenie Slovákov a Nemcov. Raritou je tiež tzv. Žilinská kniha z roku 1378 a jej preklad z roku 1473. Ide o najstaršiu právnu pamiatku – súbor mestských právnych zvyklostí, ktorými sa riadili mestá na severozápadnom Slovensku.

Môže vás tiež zaujímať:

Keď príroda prekvapuje: Prírodné zaujímavosti z obcí pri Žiline, o ktorých vie málokto

Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Žiline, o ktorých vie málokto

Žilina a jej okolie dali svetu viacero slávnych mien: Ktoré hviezdy pochádzajú z našich končín?

Foto: obec Klin

Zdroj: terchova-info.sk, vypadni.sk, wikipedia.sk, chatauhorcik.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM