Rôzne

Keď príroda prekvapuje: Prírodné zaujímavosti z obcí pri Žiline, o ktorých vie málokto

Vrátnu dolinu a jej prírodné krásy pozná väčšina ľudí zo žilinského regiónu. No už ale málokto vie aj o iných prírodných zaujímavostiach, ktorými sa môžu, či mohli pochváliť obce pri Žiline. Vybrali sme pre vás pár najzaujímavejších.

Ilustračný obrázok k článku Keď príroda prekvapuje: Prírodné zaujímavosti z obcí pri Žiline, o ktorých vie málokto
Zdroj: Dnes24.sk

V obci Lietava, miestnej časti Majer nájdete unikátne dielo starovekého kamenárskeho majstra, tzv. dvojkreslo (titulná foto). Je otočené čelom k východu a nie k hradu Lietava, čo zvádza k špekuláciám, že ide o kultový objekt súvisiaci so starovekým kultom Slnka.

Podobné dvojkreslo, v odbornej literatúre známe ako Frýgický oltár, sa nachádza v Malej Ázii na planine Midasovho mesta. Starovekí Frýgovia počas svojich kultových slávností ukladali na kreslo figúrky bohyne Kybely a jej syna Attysa. Nápadná podobnosť kamenných dvojkresiel zvádza k predpokladu, že sa Frýgovia pri svojej púti Európou dlhšie zdržali v Lietavskej doline a počas pobytu do osamelého zlepencového skaliska vytesali oltár. Jeho vek môže byť vyše štyri tisíc rokov. Iná teória hovorí, že kamenné kreslá vytesali talianski kamenári v roku 1788, ktorí tu lámali kameň na stavbu mosta cez Váh zo Žiliny do Budatína.

Rovnako v Lietave, uprostred obce, vyviera silný prameň, známy pod menom Morské oko. Prameň vytvoril jazierko, ktoré malo stabilnú teplotu 10 – 12 stupňov Celzia a v zime v ňom voda nezamŕzala. Neskôr bol prameň zachytený a využíva sa ako zdroj pitnej vody. Tento unikátny prírodný výtvor si pamätajú len starší Lietavčania.

Neďaleko obce Turie sa nachádzajú dva kopce, Hrádok a Holý diel. Povesti o Hrádku hovoria, že tam údajne stál drevený hrad ako bašta k Lietavskému hradu, s ktorým ho spájala podzemná chodba. Toto tvrdenie sa nikdy nepotvrdilo, ani nevyvrátilo. Pri skúmaní Hrádku archeológovia objavili predmety z doby bronzovej, ale žiadne známky po stavbe.

Názov obce Teplička nad Váhom je odvodený od termínu Teplica, ktorý v minulosti označoval teplé pramene. Dávnu existenciu termálnych prameňov v obci dokazuje aj obecná pečať – v obraze ktorej je horná časť tela ženy kúpajúcej sa v kadi. V chotári obce je nezamŕzajúci prameň – teplica.

Obec Rajecká Lesná neláka len svojim Betlehemom. Pútnikov sem privádza aj kalvária s krížovou cestou, na konci ktorej je kostolík Nanebovstúpenia Pána. Súčasne s kalváriou bola postavená lurdská kaplnka pri liečivom prameni, ktorý vyviera práve pod kalváriou.

Na rozlohe 12,23 ha sa blízko obce Šuja nachádza prírodná rezervácia Šujské rašelinisko, so 4. stupňom ochrany prírody. Toto chránené územie bolo vyhlásené v roku 1983 s cieľom zachovať zriedkavé slatinné a rašelinné druhy rastlín a ich spoločenstiev. Šujské rašelinisko je súčasťou chránených území NATURA 2000.

Na toku Varínky, v katastrálnom území obce Krasňany, nájdeme prírodnú pamiatku Krasniansky luh. Vyhlásená bola v roku 1989 s výmerou 15,21 ha a 5. stupňom ochrany. Predmetom ochrany sú zachovalé brehové porasty toku Varínky v ochrannom pásme Národného parku Malá Fatra.

Chránená prírodná pamiatka, Hričovská skalná ihla, leží v katastrálnom území obce Hričovské Podhradie. Je to skalný objekt ihlovitého tvaru s výškou asi 10 metrov na rozhraní Súľovských vrchov a Považského podolia. V dolnej časti sa nachádza malé skalné okno – je to jediná skalná ihla na Slovensku s uškom. Skala je zarastená v kríkoch a prístup k nej nie je značený. Má výmeru 6 300 m².

Môže vás tiež zaujímať:

Žilina a jej okolie dali svetu viacero slávnych mien: Ktoré hviezdy pochádzajú z našich končín?

Malebné fotky, ktoré vám pohladia dušu: Pokochajte sa krásou dobových záberov z okolia Žiliny

Unikátne dobové ZÁBERY dediniek pri Žiline: Taký kľud a pokoj by ste asi nečakali :)

Terchová na fotografiách: Ako vyzeralo Jánošíkovo rodisko v priebehu rokov?

Foto: žilina-gallery

Zdroj: žilina-gallery.sk, wikipédia.sk, teplickanadvahom.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM