Rôzne

Unikátne fotky a spomienky z prvej ruky: Takto to kedysi vyzeralo na zemiakových brigádach pri Žiline

Letné prázdniny sa nedávno skončili a začal nový školský rok. V dobách dávnejších ale končiace sa leto pripomínalo žiakom a študentom nielen blížiacu sa školu. Ohlasovalo aj povinnosť, na ktorú dnes spomínajú najmä tí skôr narodení.

Ilustračný obrázok k článku Unikátne fotky a spomienky z prvej ruky: Takto to kedysi vyzeralo na zemiakových brigádach pri Žiline
Zdroj: TASR

Žiakom a študentom dnes príchod septembra ohlasuje návrat do školy. Kedysi im však ohlasoval blížiacu sa zemiakovú brigádu. Aj keď tomu mladšie ročníky už len ťažko uveria, zber nášho „druhého chleba“ bol povinný.

„Chodievali základné, stredné a vysoké školy, zhruba na týždeň. Neviem, či to bolo nariadené stranou (KSČ), alebo štátom, ale takéto brigády sa vždy organizovali bezplatne. U nás to bolo maximálne týždeň, kým sme ešte pestovali zemiaky,“ povedal Pavol Panák, predseda poľnohospodárskeho družstva Agrofin Dolný Hričov. Žiaci a študenti na oplátku dostávali desiaty, obedy, alebo čaje.

„Chodievali jeden až dva autobusy, to znamená 30 až 60 ľudí. V tipycky zemiakarskych oblastiach trval zber aj dlhšie. Tu v okrese ale také výmery nemal nikto. Na 1. mája sa zemiaky sadili a začiatkom septembra vyorávali,“ dopĺňa Panák: „Bola to družba, chodili dokonca nie iba študenti a žiaci, ale aj podniky. Ľudia z podnikov väčšinou išli na triedičky, k zodpovednejšej robote,“ približuje.

Ako ďalej povedal, postupne takýto zber, najmä po roku 1989, zanikal. „Jednak z dôvodu ekonomiky, ale aj pracovnej sily. Už možnosti so školami neboli také dobré,“ vysvetlil Pavol Panák. Zároveň dodal, že zbierať zemiaky chodili žiaci a študenti i na družstvá v Predmieri, Kotešovej, či Rosine.

V našej galérii si môžete pozrieť, ako vyzeral zber zemiakov 1. októbra 1970 na Jednotnom roľníckom družstve Strečno s pomocou žiakov miestnej Základnej deväťročnej školy. Zemiaky mali družstevníci vysadené na takmer 20 hektároch, pričom zber plánovali ukončiť do 10 dní, a rátali s priemernou úrodou zemiakov druhu Sperber 160–170 metrákov. Z toho 19 vagónov úrody odovzdali na verejné zásobovanie.

Môže vás tiež zaujímať:

Mrazivé príbehy z okolia Žiliny: Tajomná žena s lampášom aj bezhlavý čeľadník!

Zaujímavosti, na ktoré môžeme byť právom hrdí: Pozrite si rarity a unikáty z okolia Žiliny

Keď príroda prekvapuje: Prírodné zaujímavosti z obcí pri Žiline, o ktorých vie málokto

Zdroj: tasr, dnes24

FOTO: Spomínate si na zemiakové brigády?
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM