Igor Petrík Rôzne

Prvomájové oslavy v období socíku: Pozrite si doteraz nepublikované zábery zo Žiliny

Pripomienkou svätého Jozefa, patróna robotníkov je 1. máj - sviatok práce. Prvomájové ulice zapĺňali v ére Československa aj žilinské ulice. Ako to vyzeralo konkrétne za čias komunistického režimu, si môžete pozrieť na unikátnych fotografiách.

Ilustračný obrázok k článku Prvomájové oslavy v období socíku: Pozrite si doteraz nepublikované zábery zo Žiliny
Zdroj: Dnes24.sk

„Všeobecné oslavy rôznych spolkov na 1. mája sa konali už za Rakúsko – Uhorska. Máme aj Ulicu 1. mája z čias 1. Československej republiky, samotný názov ale vznikol až po roku 1945,“ hovorí Peter Štanský, riaditeľ Štátneho archívu Žilina.

Doplnil, že oslavy týchto spolkov, či už prvé máje, alebo Medzinárodný družstevný deň sa diali buď na žilinskom Hlavnom námestí (dnešnom Mariánskom) alebo na strelnici. „V priestoroch dnešného futbalového a zimného štadiónu a tenisových ihrísk, kde vtedy existoval strelecký spolok. Hlavne za 1. Československej republiky sa prvo májové oslavy konali na dnešnej Národnej ulici a na dnešnom Hlinkovom námestí. Prúd ľudí išiel väčšinou od železničnej stanice, smerom cez hlavnú ulicu a na námestie, smerom doprava, na Hurbanovu ulicu a ulicu Kálov.“

„Po roku 1948/9 boli prvomájové oslavy organizované pod záštitou Komunistickej strany Československa, resp. Národného frontu, ktorý zastrešoval viaceré stany. Od 50. rokov sa oslavy konali na vtedajšej ulici Slovenského národného povstania. Odtiaľ sa išlo smerom na bývalé Leninovo námestie, neskôr námestie SNP. Ľudia, ktorí prichádzali na oslavy, boli organizovaní cez závody, organizácie, spolky a fabriky. Každá fabrika vyslala svojich zástupcov. Nosiči zástav a hesiel bývali odmeňovaní. Dostali napríklad prémie, alebo občerstvenie,“ priblížil Štanský.

Na ulici Slovenského národného povstania a na Námestí SNP boli oslavy 1. mája do roku 1973, kým nezačala výstavba Prioru (dnešné Tesco).„Od roku 1973 prešli prvomájové sprievody do priestoru bývalého Leninovho námestia, pred Dom odborov. Centrálna tribúna, s predstaviteľmi KSČ a národných výborov, bola postavená pred dnešným hotelom Slovakia. Masovo organizované oslavy 1. mája skončili v roku 1989,“ uzavrel Peter Štanský.

Foto: Štátny archív Žilina

Prvomájové oslavy v našom meste: Sledujte doteraz nepublikované zábery!
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM