Rôzne

Náš kraj padol do očí už viacerým režisérom... Vedeli ste o tom, že tieto scény nakrútili v okolí Žiliny?

O tom, ktoré filmy, či scény v nich sa točili v Žiline a jej okolí, ste už čítali. V našom stručnom prehľade pokračujeme, akurát sme sa zamerali na snímky (a scény v nich), ktoré vznikli výhradne v okolí nášho mesta. Spomeniete si ešte na ne?

Ilustračný obrázok k článku Náš kraj padol do očí už viacerým režisérom... Vedeli ste o tom, že tieto scény nakrútili v okolí Žiliny?
Zdroj: TASR

Blížiaca sa premiéra filmu Koza, príbeh žilinského boxera Petra Baláža, nás inšpiroval k napísaniu článku o tom, aké filmy, či scény v nich sa točili v Žiline, alebo jej blízkom okolí. Prečítať ste si ho mohli v stredu a v prehľade snímkov (a scén v nich), ktoré vznikli v okolí nášho mesta, pokračujeme aj dnes.

Keď sledujeme Gorana na roli, vo filme Juraja Jakubiska Nejasná správa o konci sveta (1997), dívame sa vlastne na obec Terchovú, časť Nižní Berešovci, nad obcou. V jej okolí bola postavená osada, kde sa film odohrával. Lúka už dnes nie je k poznaniu, miesto pokrýva hustý porast, takže identifikácia je možná iba podľa kopcov v pozadí. Filmári natáčali tiež v Štefanovej a celkovo vzniklo v Terchovej hneď niekoľko scén.

Záber – pohľad na cestu vedúcu z Terchovej do Vrátnej doliny na začiatku Tiesňav nájdete vo filme Pieseň o sivom holubovi (1961) Stanislava Barabáša. Podobne ako Jakubisko, aj on natočil v Terchovej viacero scén. Ale tiež na Slnečných skalách v Poluvsí, na ceste I/64 v Porúbke a na Turskej skale, tiež v Porúbke.

Horský chodník Vo filme Pacho, hybský zbojník (1975) je v Súľovských vrchoch. Scéna sa točila na malom pahorku nad cestou vedúcou k chate Súľov. Z rovnakého miesta pochádza aj skalný masív v scéne na kopci, alebo lúka, kde v pozadí vidieť vrch Brada. Súľovské vrchy využil aj štáb filmu Sokoliar Tomáš (2000). V scéne na lúke vidieť kolibu. Stála na lúke nachádzajúcej sa severne od obce Súľov. Bola postavená špeciálne pre účely filmovania. Dnes už neexistuje. Na lúku sa najlepšie dostať po žltej turistickej ceste z obce Súľov, ktorá vedie asi 150 metrov pod lúkou.

Osada Črchle (Zázrivá), si zahrala v Jakubiskovej Tisícročnej včele (1983). Na lúke medzi osadou Črchle a kopcom Pavláškova skalka sa točila scéna odchodu murárov na múračky. Filmári využili aj iné miesta v Zázrivej – napríklad kopec Dudová, či lokalitu nad družstvom. Cesta I/18 v Kolároviciach aj s kostolom sú zas rozpoznateľné v jednom zábere filmu Stíny horkého léta (1977).

Prečítajte si tiež:

Terchová na fotografiách: Ako vyzeralo Jánošíkovo rodisko v priebehu rokov?

Slávny hit V slovenských dolinách vznikol v Terchovej: Jeho autor porozprával ako VIDEO

Štartuje Letné kino 2015: TIETO filmy uvidíme počas leta

Zdroj: filmovamista.cz

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM