Správy

Príbeh žilinského boxera mieri do kín: Koza nás reprezentoval na olympiáde, dnes žije na hranici chudoby

Presne o mesiac pôjde do slovenských kín film Koza. Jeho názov je zároveň prezývkou hlavného hrdinu, Petra Baláža, boxera zo Žiliny, ktorý reprezentoval našu krajinu na olympiáde v Atlante a dnes žije so svojou ženou a dieťaťom na hranici chudoby.

Ilustračný obrázok k článku Príbeh žilinského boxera mieri do kín: Koza nás reprezentoval na olympiáde, dnes žije na hranici chudoby
Zdroj: Dnes24.sk

Cesta bývalého olympijského boxera za jeho poslednou prehrou. Tak znie podtitul snímky Koza. Príbeh Žilinčana Petra Baláža, ktorý pred 20 rokmi reprezentoval Slovensko na olympiáde v Atlante a dnes žije so svojou ženou a dieťaťom na hranici chudoby. Film vstúpi do slovenských kín 10. septembra. 

„S Kozom sa poznáme asi 10 rokov. Obaja pochádzame zo Žiliny, ale každý akoby z inej planéty. Koza mal totiž smolu, že na rozdiel odo mňa vyrastal v rómskom gete. Jeho rodičia ho opustili a nechali na výchovu babičke. Keďže Kozov otec tiež boxoval, malý chlapec ho chcel očariť a stal sa boxerom, vo viere, že si ho rodičia vezmú späť. Čo si na ňom vážim, je fakt, že napriek prostrediu, v ktorom vyrastal, sa dokázal vypracovať na olympionika,” povedal Ivan Ostrochovský, režisér filmu.

„Pred štyrmi rokmi mi zavolal a prosil o pomoc. Bol si nútený požičať peniaze od úžerníka, aby mohol zaplatiť interrupciu, pre ktorú sa rozhodli so svojou družkou. Aby splatil dlh, musel sa ísť nechať niekoľkokrát zbiť do ringu. S Marekom Leščákom sme Kozovi pomohli zaplatiť veci zo záložne a  niekoľkomesačný dlh na nájomnom a začali sme písať scenár,“ opísal Ostrochovský vznik snímky.

Film samotný ukazuje, ako sa Koza na invalidnom dôchodku, po rokoch bez tréningov, rozhodne za vidinou zárobku vyraziť na cestu za svojou poslednou prehrou. S manažérom Zvonkom sa vydávajú na “turné” naprieč Európou, v ktorom nejde o víťazstvá, ale o to, koľko úderov dokáže Koza zvládnuť. V úlohe jeho trénera sa predstaví bronzový medailista z olympijských hier v Moskve Ján Franek. A práve Koza v septembri otvorí najväčšiu putovnú prehliadku filmov na Slovensku PROJEKT 100, ktorú prináša Asociácia slovenských filmových klubov.

Foto, video: www.kozamovie.sk

VIDEO: Príbeh žilinského boxera mieri do kín
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM