Kultúra

FOTO: Medzinárodná džezová súťaž pozná svojho víťaza: Kto vyhral hlavnú cenu?

Víťazov súťaže si žilinské publikum môže vypočuť 21. októbra 2016 v Mestskom divadle Žilina. Predstavia sa na Bratislavských jazzových dňoch v Žiline.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Medzinárodná džezová súťaž pozná svojho víťaza: Kto vyhral hlavnú cenu?
Zdroj: Mesto Žilina

V dňoch 27. a 28. septembra sa v Žiline konal druhý ročník medzinárodnej džezovej súťaže pre mladých hudobníkov do 30 rokov. Publiku sa počas dvoch večerov predstavili štyria finalisti z Poľska, Rakúska, Ukrajiny, Holandska a Maďarska. Počas sprievodného programu súťaže prebiehal aj saxofónový workshop s nemeckým saxofonistom Thorstenom Skringerom.

Záujemcovia mali možnosť vypočuť si prednášku o technikách hry, ako aj vyskúšať niekoľko nástrojov. O workshop bol najväčší záujem zo strany študentov, ktorí sa hre na saxofón venujú na žilinskom konzervatóriu či na Základnej umeleckej škole Ladislava Árvaya.

Zdroj: Mesto Žilina

Finalistov súťaže privítalo publikum vo veľmi srdečnej atmosfére. Víťaza hlavnej ceny súťaže vybrala päťčlenná odborná porota, ktorú tvorili poprední svetoví hudobníci – Lukáš Oravec (SK), Danny Grisset (USA), Tomáš Baroš (CZ), Marián Ševčík (SK) a Milan Vendrinský (SK).

Hlavná cena obsahovala okrem finančnej odmeny 1 000 eur aj honorovanú zmluvu na vystúpenie na Bratislavských jazzových dňoch v Žiline. Výhru získalo Zoltán Rugovics Trio, zoskupenie mladých hudobníkov z Rakúska, Maďarska a Ukrajiny.

Na druhom mieste sa umiestnilo najväčšie zoskupenie tohto ročníka súťaže – Adam Jarznik Quintet. Tretiu priečku obsadila poľská kapela Aga Derkal Trio a čestné uznanie získalo Floris Kappeyne Trio, ktoré pricestovalo na súťaž až z Amsterdamu.

Víťazov súťaže si žilinské publikum môže vypočuť opäť 21. októbra 2016 v Mestskom divadle Žilina, kde sa svojim koncertom predstavia na otvorení Bratislavských jazzových dňoch v Žiline. Všetkým hudobníkom gratulujeme a tešíme sa na ďalší ročník súťaže. Touto cestou by sme chceli poďakovať aj 88-ročnému pánovi Ilja Klementovi za to, že nám zachováva priazeň a každoročne prichádza na obidva finálové dni až z Moravy.

Čítajte tiež:

Žilinské blatíčko: Podujatie, ktoré preverí výdrž a posunie zónu komfortu

FOTO: Rekonštrukcia parku Ľudovíta Štúra v Žiline: Čo všetko chcú stihnúť do konca roka?

Druhý ročník medzinárodnej džezovej súťaže
3
Galéria
Zdroj: Mesto Žilina
Zdroj: Mesto Žilina
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM