Rôzne

Šaláty v Rybe, párky U Krála: Čo zákazníkom ponúkali slávne žilinské prevádzky

Nie tak dávno sme si zaspomínali na legendárne žilinské prevádzky - ako sa volali, kde sídlili. No už asi len staršie ročníky si dnes spomenú, akými dobrotami svojich zákazníkov lákali.

Ilustračný obrázok k článku Šaláty v Rybe, párky U Krála: Čo zákazníkom ponúkali slávne žilinské prevádzky
Zdroj: Dnes24.sk

V sérii článkov, ktoré sme v poslednej dobe priniesli, ste si mohli prečítať o legendárnych žilinských prevádzkach, ale tiež o tom, ako (a za čo) sme nakupovali v Tuzexe. Tentokrát sme sa rozhodli pripomenúť si, aké dobroty tieto legendárne podniky návštevníkom ponúkali.

Ryby a iné dobroty

K legendárnym žilinským prevádzkam určite patrila predajňa Ryba. „V dome č. 3 na začiatku dnešnej Národnej ulice bolo už od I. ČSR vynikajúce lahôdkárstvo patriace rodine Engelovcov. V období po roku 1950 boli na poschodí Drogérie Žilina a na prízemí predajňa Ryby Lahôdky Zdroj. Žilinská Ryba zásobovala predajňu vynikajúcou treskou, v tom čase s podielom tresky 50 percent. Okrem iného tam predávali i iné výborné jedlá, halušky, šaláty, i pečené ryby a iné,“ priblížil Peter Štanský, riaditeľ Štátneho archívu v Bytči – pobočka Žilina. Ako dodal, predajňu v 70. rokoch modernizovali a spravili z nej samoobsluhu, po roku 1991 bola zatvorená.

Párky išli na odbyt

Ďalšou legendou pre Žilinčanov bol bufet U Krála. Najprv sídlil pred lekárňou Ku zlatému orlu, v dome č. 6 na Mariánskom námestí. Pôvodne sa v ňom predávali párky s chrenom z vozíka, práve pred spomínanou lekárňou, už v 30. rokoch 20. storočia. „Neskôr bufet fungoval v dome č. 8 na Mariánskom námestí v rámci Reštaurácií Žilina, kde už mal aj väčší sortiment, najväčší odbyt ale mali skvelé párky. Pretože mal bufet otvorené aj v neskorých večerných hodinách, chodili sa tam občerstviť ľudia z kina, divadla alebo z pohostinstiev, ktoré mali záverečnú o 22.00 hod.,“ vysvetlil Štanský.

Zmrzlina aj káva v lietadle

Nezabudnuteľná je aj reštaurácia vo vojenskom dopravnom lietadle pred Domom odborov. Vyradené lietadlo sovietskej výroby Lisunov v roku 1967 získali Reštaurácie Žilina. „V lietadle bola detská cukráreň, zmrzlina, káva a čaj a iné občerstvenie. Tu bolo lietadlo v rokoch 1967–1969, potom ho previezli pred reštauráciu Kamélia v Sade mieru (dnešný Sad Ľ.Štúra). Počas opravy Kamélie tu podávali i jedlá. V roku 1973, po otvorení Kamélie, lietadlo stratilo ako reštaurácia opodstatnenie a preto ho vyradili z prevádzky,“ opísal Peter Štanský.

Spomenúť treba aj Hotel Reich a reštauráciu Labužník. Podľa Štanského, v zadných priestoroch hotela, na II. poschodí otvorili okolo roku 1970 prevádzku Labužník, ktorá mala I. cenovú skupinu. Úroveň bola na tie časy vynikajúca a poskytovala priestory nielen na výborné jedlo, ale konali sa tu i svadby.

Čo – to o ponuke niektorých už neexistujúcich žilinských prevádzok nám povedal dôchodca Ondrej z Hlín. „Na začiatku Národnej ulice (dnešný Polom), v podzemí, bol bufet na lístky. Keď hosť vošiel, dostal lístok, kam mu čašník zapisoval všetko čo si objednal. Pri odchode lístok odovzdal obsluhe a na základe toho lístka mu vystavili účet. Pri strate lístka bola pokuta 300 Kčs,“ spomína dôchodca. Často navštevoval aj už zmieňovanú predajňu Ryba: „V Rybe na Národnej mali skutočne pestrý výber jedál. Nebola to len treska, ale aj výborné rybacie polievky,“ doplnil pre spravodajský portál Žilina 24 pán Ondrej.

Mohlo by vás zaujímať:

Žilinské prevádzky, na ktoré sa nedá zabudnúť ani po rokoch: Aj sem sme kedysi chodili nakupovať a maškrtiť!

Foto: Peter Štanský

FOTO: Aké dobroty ponúkali známe žilinské prevádzky?
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM