Rôzne

U Krála, pri Smere... 5 legendárnych prevádzok zo socíku, ktoré sme navštevovali v Žiline

Orientačnými bodmi stretnutí sa odjakživa stávali miesta zvlášť známe, viditeľné, alebo jedinečné. Koľko z našich rodičov si dodnes dá stretnutie pri Smere? Žilinské obchodíky, na ktoré si dnes pamätajú už len tí skôr narodení, mali vo svojej dobe špecifický cveng...

Ilustračný obrázok k článku U Krála, pri Smere... 5 legendárnych prevádzok zo socíku, ktoré sme navštevovali v Žiline
Zdroj: Dnes24.sk

Dnes sa už obchody v centre Žiliny menia tak rýchlo, že ani nestihneme postrehnúť, aký sa tam zrovna nachádza. Kedysi však boli prevádzky na jednom mieste roky a tak sa stávali nielen obľúbenými miestami na nákupy, ale aj orientačnými bodmi stretnutí. Niektoré z nich si tí skôr narodení pamätajú dodnes a ich názvy sa uchovali, aj keď sú už dávnou minulosťou.

Dom obuvi

Väčšina Žilinčanov spomína i na predajňu Baťa, neskorší Dom obuvi. Nepretržite, od roku 1927 tu predávali obuv, najprv pod značkou Baťa, po vojne obuv z Partizánskeho. Pôvodne sa obuv predávala na prízemí, na poschodí bývali zamestnanci. Od 60. až do začiatku 90. rokov sa predávala dámska obuv aj na poschodí. Obchod zažil skoro 70 rokov nepretržitej prevádzky.

Ku zlatému orlu

Určite najdlhšie pôsobila v meste lekáreň Ku zlatému orlu, ktorá tu bola nepretržite v dome č. 6 na Mariánskom námestí v rokoch 1735 – 1992. Známi sú skoro všetci majitelia – lekárnici, ktorí boli väčšinou i vlastníkmi budovy. Dokonca sa zachovali i kúpne zmluvy na lekáreň od konca 19. storočia.

Bufet U Krála

Legendou pre Žilinčanov bol aj bufet U Krála. Pôvodne sa v ňom predávali párky s chrenom z vozíka, práve pred spomínanou lekárňou, už v 30. rokoch minulého storočia. Neskôr bufet fungoval v dome č. 8 na Mariánskom námestí v rámci Reštaurácií Žilina, kde už mal aj väčší sortiment, najväčší odbyt ale mali skvelé párky. Pretože mal bufet otvorené aj v neskorých večerných hodinách, chodili sa tam občerstviť ľudia z kina, divadla alebo z pohostinstiev, ktoré mali záverečnú o 22. hod.

Smer

Ďalšou známou predajňou v meste bol Smer. Najprv postavená mestom v roku 1942 ako tržnica, kde sa predávala zelenina a ovocie, na poschodí i hydina. Po roku 1950 sa vytvorila predajňa na prízemí pod názvom Smer, ktorú prevádzkovala organizácia ZDROJ. Poschodie sa využívalo na rôzne účely. V 60. rokoch tu vznikla prvá žilinská samoobsluha.

Reštaurácia v lietadle

V roku 1967 získali Reštaurácie Žilina vyradené vojenské lietadlo sovietskej výroby Lisunov. Po tom, ako ho v Prahe natreli a označili menom nášho mesta, pristálo na žilinskom letisku Brezový majer, odkiaľ ho ťahačom previezli pred Dom odborov. V lietadle bola detská cukráreň, zmrzlina, káva, čaj a iné občerstvenie. Lietadlo tu bolo v rokoch 1967 – 1969, potom ho previezli pred reštauráciu Kamélia v Sade mieru (dnešný Sad Ľ.Štúra). Počas opravy Kamélie tu podávali i jedlá. V roku 1973, po otvorení Kamélie lietadlo ako reštaurácia stratilo opodstatnenie a vyradili ho z prevádzky. V roku 1975 ho previezli na Duklu, kde je dodnes.

A čo vy? Pamätáte si tieto predajne, alebo si okrem nich spomínate aj na nejaké iné, ktoré sa vám viažu s krásnymi udalosťami, priateľmi z mladosti, či veselými historkami? Podeľte sa o ne s našimi čitateľmi, budeme veľmi radi, ak ku svojim spomienkam pripojíte aj fotografie. Svoje príbehy, fotografie, či spomienky nám môžete poslať na mailovú adresu: petrik@global24.sk.

Foto: Peter Štanský

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM