Správy

Dnes je to presne rok: Vrátna si pripomína prvé smutné výročie

Pred rokom sme sa zobúdzali do obyčajného letného rána. Nikto ešte vtedy netušil, čo nás o pár hodín čaká. V priebehu dňa sa všetko zmenilo. Nielen Žilinu, ale aj okolité obce zasiahla prietrž, na akú si zrejme len málokto pamätá.

Ilustračný obrázok k článku Dnes je to presne rok: Vrátna si pripomína prvé smutné výročie
Zdroj: Dnes24.sk

Dnes je presne rok odvtedy, čo vplyvom silnej búrky a výdatných zrážok došlo v Žilinskom kraji k rozsiahlym záplavám na území mesta Žilina a obcí Terchová, Belá, Lutiše, Divinka, Svederník, Rudina, Rudinka, Rudinská a Ľubochňa.

„Od 16. do 18. hodiny postupne vyhlasovali povodňou dotknuté obce na území Žilinského kraja III. stupeň povodňovej aktivity. Škody na majetku obcí, právnických a fyzických osôb a podnikateľov, ako i škody obyvateľov obcí a na životnom prostredí budú vyčíslené po ukončení záchranných prác,“ povedal pre TASR Ľubomír Hollý, vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline.

Prietrž, ktorá sa prehnala Žilinským regiónom zamestnala hasičov aj policajtov. Podľa Zuzany Farkasovej z Prezídia Hasičského a záchranného zboru najčastejšie hasiči odčerpávali vodu zo zatopených cestných komunikácií, podchodov, pivníc, rodinných domov, dvorov a záhrad. „Medzi najviac postihnuté lokality patrili ulice Sládkovičova, Spanyolova, Pittsburská, Zvolenská, Komenského, Sasinkova, Gazdová, sídlisko Vlčince, Považský Chlmec a mestá Turzovka a Rajec,“ povedala. Ľuďom z postihnutých oblastí pomáhala i charita, v meste Žilina zas prebiehali viaceré záchranné práce.

Najväčšiu spúšť zanechala búrka práve v obci Terchová, najmä vo Vrátnej doline. Vplyvom silnej prietrže sa tu odtrhla časť kopcov Hromové a Steny, bahenná lavína stiahla autá, zaplavila stanicu kabínovej lanovky, odrezala turistov, ktorím pomáhali záchranári. Slovenský vodohospodársky podnik odhadol škody spôsobené vo Vrátnej na minimálne dva milióny eur. Ich odstraňovanie trvalo niekoľko mesiacov. "Pred nami stojí neľahká úloha. Musíme vyčistiť koryto rieky Varínka, ktorá preteká aj obcou, v dĺžke asi päť kilometrov. Toto bude gro prác. Je to potrebné vyčistiť od kameniva a bahna, ktoré sa naplavilo,“ citovala TASR Vojtecha Ferencza, tajomníka Ministerstva životného prostredia.

Zdroj: tasr/dnes24

Vrátna si pripomína smutné výročie
9
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM