Jakub Forgács Rôzne

Veľká búrka v Terchovej: Odtrhla sa časť kopcov, bahenná lavína stiahla autá

Príroda naplno ukázala svoju ničivú silu. Zosuvy pôdy, autá strhnuté bahennou lavínou, či uviaznutí ľudia... Vyčíňanie letnej búrky takýchto rozmerov ešte nezažili ani horskí záchranári.

Ilustračný obrázok k článku Veľká búrka v Terchovej: Odtrhla sa časť kopcov, bahenná lavína stiahla autá
Zdroj: TASR

„Odkedy žijem v Terchovej sme takýto výstražný prst od Pánbožka ešte nemali,“ zhodnotil situáciu po nočnej silnej búrke a povodni, ktorá poškodila aj cestu do Vrátnej doliny, horský záchranár Jozef Mičo.

Škody podľa neho zatiaľ nevedia presne odhadnúť. „Prišla veľká búrka. Ťažko povedať, čo všetko sa stalo. Kamaráti z horskej služby transportujú cez lanovku, 60 ľudí máme uviaznutých v chate pod výťahom. Sú tam premočené deti, ktorým zobralo úplne všetko, je tam zhrnutý kopec áut, ktoré nám stiahla nejaká bahenná lavína,“ povedal Mičo.

Odtrhla sa aj časť kopcov Hromové a Steny. „Tie kopce sa zosunuli, takže aké škody, či nedajbože aj nejaká ujma na zdraví, to zatiaľ nevieme povedať. Zatiaľ len všetci pracujeme a snažíme sa pomôcť maximálne, čo sa dá. Teraz ideme transportovať ľudí, ktorí majú nejaké ubytovanie do Terchovej,“ dodal Mičo.

Vplyvom silnej búrky a výdatných zrážok došlo v pondelok podľa vedúceho odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomíra Hollého v Žilinskom kraji k rozsiahlym záplavám na území mesta Žilina a obcí Terchová, Belá, Lutiše, Divinka, Svederník, Rudina, Rudinka, Rudinská a Ľubochňa. „Od 16. do 18. hodiny postupne vyhlasovali povodňou dotknuté obce na území Žilinského kraja III. stupeň povodňovej aktivity. Z doteraz prijatých informácii od starostov obcí nedošlo k poškodeniu zdravia a stratách na životoch. škody na majetku obcí, právnických a fyzických osôb a podnikateľov, ako i škody obyvateľov obcí a na životnom prostredí budú vyčíslené po ukončení záchranných prác,“ dodal Hollý.

Nočná búrka zničila cestu, strhla aj kus kopcov
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM