Igor Petrík Správy

Žilina je už pripravená na zimu: Tony posypového materiálu aj dispečerska služba

Zima sa už nekompromisne blíži a pre mesto sa začína náročné obdobie. Radnica prezradila, že je pripravená na údržbu ciest, chodníkov a verejných priestranstiev. Pre ľudí je opäť k dispozícii aj nonstop dispečersko-spravodajská služba.

Ilustračný obrázok k článku Žilina je už pripravená na zimu: Tony posypového materiálu aj dispečerska služba
Zdroj: Dnes24.sk

Zimnú údržbu v meste v zmysle Operačného plánu zimnej údržby zabezpečuje spoločnosť Žilinské komunikácie a pre občanov je opäť k dispozícii nonstop dispečersko-spravodajská služba, na ktorej môžu nahlasovať problémy s prejazdnosťou ciest či chodníkov, na telefónnom čísle 041/ 565 23 71. Informoval o tom Pavol Čorba, hovorca mesta Žilina.

„Mesto zabezpečuje zimnú údržbu ciest v celkovej dĺžke 255 km a peších komunikácií v celkovej dĺžke 62 km. V tomto roku má mesto na skládke posypového materiálu v areáli firmy Žilinské komunikácie k dispozícii približne 650 ton inertného posypového materiálu a 950 ton (´plus 500 ton v zálohe) chemického posypového materiálu,“ priblížil hovorca.

Ako dodal, zmluvná spoločnosť Žilinské komunikácie počas najbližších zimných mesiacov vykonáva podľa potreby posýpanie povrchu vozoviek inertným a chemickým materiálom, zhŕňanie, pluhovanie a odvoz snehu. „Prednostne sa zabezpečuje zjazdnosť hlavných križovatiek, výpadových ciest a frekventovaných ulíc s premávkou mestskej hromadnej dopravy,“ doplnil Čorba.

Zároveň upozornil, že zimnú údržbu chodníkov a ostatných verejných priestranstiev priľahlých k nehnuteľnostiam sú v zmysle Všeobecne záväzného nariadenia povinní zabezpečiť vlastníci, správcovia alebo užívatelia nehnuteľností. Zimnú údržbu parkovísk sú zas povinní zabezpečiť príslušní zmluvní nájomcovia.

Mohlo by vás zaujímať:

Cestári sa dali do posypávania, pokračujú v ďalších obhliadkach a údržbe: Ako to vyzerá na vozovkách?

Bežecké trasy v okolí Žiliny budú kvalitnejšie: Upravovať ich bude nová mašina

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM