Rôzne

Terchová na fotografiách: Ako vyzeralo Jánošíkovo rodisko v priebehu rokov?

Turisti ju dnes húfne navštevujú kvôli podujatiam, ktoré sa v nej konajú, či pre nádhernú okolitú prírodu. Pritom aj Terchová prešla vlastným vývojom. Ak vás zaujíma, ako vyzerala známe obec pred mnohými rokmi, pozrite si našu galériu.

Ilustračný obrázok k článku Terchová na fotografiách: Ako vyzeralo Jánošíkovo rodisko v priebehu rokov?
Zdroj: Dnes24.sk

Obec Terchová zrejme najviac preslávil jej rodák, Juraj Jánošík. No nielen vďaka tomu ju pozná skoro každý Slovák. Na svoje si v nej prídu turisti i návštevníci. Asi tri kilometre od obce, v Národnom parku Malá Fatra, sa nachádza Vrátna dolina. Najväčšie stredisko letnej aj zimnej malofatranskej turistiky.

Od začiatku 60. rokov sa zas v obci každoročne koná kultúrny festival Jánošíkove dni. Z ďalších podujatí sú známe napríklad Cyrilometodské dni, alebo Budzogáň. V obci sa tiež nachádza stála expozícia Považského múzea v Žiline s názvom Jánošík a Terchová. Málokto tiež asi vie, že v Terchovej vznikol aj text jednej z najslávnejších slovenských piesní V slovenských dolinách. Stalo sa tak v roku 1976, keď do Štefanovej na dovolenku zavítal Ľuboš Zeman, známy slovenský textár.

Nedeliteľnou súčasťou obce je ľudová hudba. Terchovská muzika je od roku 2013 zaradená do Svetového zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva. Rozhodol o tom Medzivládny výbor UNESCO na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva.

Pozrite si v našej galérii, ako vyzerala obec Terchová pred mnohými rokmi.

Prečítajte si tiež:

Jedinečné archívne fotky z Terchovej: Ako vyzerali Jánošíkové dni pred 50 rokmi?

Foto: www. terchova.sk

Galéria: Terchová na archívnych záberoch
22
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM