Michal Demjanovič Kultúra

FOTO: Rosenfeldov palác po rekonštrukcii: Na aké účely bude slúžiť?

Architektúrou pripomína viedenský Belvedér a je považovaný za najkrajšiu budovu v meste. Posledný rok prešiel rozsiahlou rekonštrukciou.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Rosenfeldov palác po rekonštrukcii: Na aké účely bude slúžiť?
Foto: Pavol Kudlač / Zdroj: Dnes24.sk

Rosenfeldov palác je významnou architektonickou pamiatkou v Žiline, ktorá bola postavená podľa projektu architekta M. Rautera v roku 1907. Mestský palác, pomenovaný podľa majiteľa, žilinského bankára Ignáca Rosenfelda, sa nachádza v historickom centre Žiliny na Ulici Jozefa Miloslava Hurbana.

Rekonštrukcia

Mesto dlhodobo plánovalo rekonštrukciu tejto pamiatky. Hlavnou prekážkou bol nedostatok finančných prostriedkov. Zlom nastal pred dvomi rokmi, keď sa vyhovelo žiadostí o finančné prostriedky. Ako informoval hovorca mesta Pavol Čorba „Vedeniu mesta sa podarilo na rekonštrukciu získať prostriedky z fondov, a to vo výške viac ako 3 milióny eur. Rekonštrukcia paláca je riešená prostredníctvom projektov z dvoch rôznych zdrojov – „Regionálny operačný program“ a „Nórske fondy.“

Po schválení žiadosti o finančné prostriedky prebehlo verejné obstarávanie a následne sa začalo s rozsiahlou rekonštrukciu. „Rekonštrukčné práce na paláci sa začali v júni 2015 a dnes je palác kompletne dokončený," doplnil Čorba.

Reprezentačné priestory

Rosenfeldov palác bude znova reprezentovať mesto. Hovorca mesta Pavol Čorba pre Žilina24 uviedol:„Účel využitia Rosenfeldovho paláca bol definovaný samotným projektom, ako priestor pre výstavné expozície a ako reprezentačné priestory mesta. Vzhľadom k tomu, že projekt určuje zachovať uvedené minimálne 5 rokov, mesto neuvažuje o inom riešení."

Mestu doteraz chýbali adekvátne priestory pre rôzne expozície, kultúrno-osvetovú činnosť a oficiálne podujatia. Charakter, veľkosť, význam i poloha pamiatky v centre ju určujú pre bohaté spoločenské, informačné a reprezentačné účely. Pred začatím rekonštrukcie sa rozmýšľalo, že by v priestoroch mohlo vzniknúť múzeum. Primátor Igor Choma vtedy povedal „Pretože mesto nemá svoje múzeum. Časť priestorov by sa dala využívať na rôzne reprezentatívne podujatia. Nie trvalé, ale na nárazové akcie."

No ako aktuálne uviedol hovorca mesta Pavol Čorba: „Mesto momentálne neuvažuje o zriadení mestského múzea, keďže sa v Považskom múzeu pripravuje expozícia histórie mesta."

Čítajte tiež:

FOTO: Oči Žilinčanov teší NOVINKA: Zanedbaný podchod si zobral do parády umelec

Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 5 dedín pri Žiline, ktoré by mal poznať každý!

Rosenfeldov palác po rekonštrukcií
5
Galéria
Foto: Pavol Kudlač / Zdroj: Pavol Kudlač
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM