Správy

Poslanci rokovali o zaujímavom zámere: Všetci Žilinčania by mohli cestovať v MHD zadarmo!

Snáď každého Žilinčana zaujme zámer, ktorým sa zaoberali žilinskí mestskí poslanci na svojom ostatnom zasadnutí. Týkal sa totiž zavedenia bezplatnej dopravy v prostriedkoch MHD pre všetkých obyvateľov nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci rokovali o zaujímavom zámere: Všetci Žilinčania by mohli cestovať v MHD zadarmo!
Zdroj: Dnes24.sk

Žilinské mestské zastupiteľstvo sa na pondelkovom zasadnutí zaoberalo Informatívnou správou k zámeru na bezplatnú dopravu pre všetkých obyvateľov mesta Žilina. Poslancom ju predniesol Ján Barienčík, riaditeľ Dopravného podniku mesta Žiliny (DPMŽ).

Podľa tohto zámeru by sa mala bezplatná doprava pre všetkých obyvateľov mesta spustiť od 1. januára 2017. Podmienkou je trvalý pobyt v Žiline, bezdlžnosť občana voči mestu, ako aj voči DPMŽ. Cestujúci, uplatňujúci si bezplatnú dopravu, musí byť držiteľom čipovej karty, v ktorej je vyznačený nárok na bezplatnú dopravu (do čipu karty zapíše dopravca po overení bezdlžnosti ). Cestujúci je povinný označovať čipovú kartu bezprostredne po vstupe do MHD.

Samotné spustenie bezplatnej dopravy je rozdelené na tri etapy. Prvou bolo zavedenie bezplatnej dopravy pre občanov mesta nad 70 rokov (s trvalým pobytom v Žiline), od 1. októbra 2014. Druhou etapou je bezplatná doprava pre dôchodcov od 62 do 69 rokov (s trvalým pobytom v Žiline). Toto uznesenie poslanci schválili v pondelok a začne platiť od 1. decembra tohto roka.

Podľa Jána Barienčíka bude tretia etapa – zavedenie bezplatnej dopravy pre všetkých obyvateľov mesta, predmetom osobitného schvaľovania v roku 2016. V správe je vyčíslený aj celkový negatívny finančný dopad pre dopravcu (DPMŽ), po zavedení bezplatnej dopravy – 2 441 096 eur ročne. Sumu bude musieť mesto Žilina dopravcovi nahradiť zo svojho rozpočtu.

Cieľom zavedenia bezplatnej dopravy pre všetkých obyvateľov Žiliny má byť atraktívnejšia mestská doprava, návrat cestujúcich do prostriedkov MHD. Tiež zníženie intenzity individuálnej dopravy v meste, či zníženie emisií a zlepšenie ekológie v meste, aby sa o meste Žilina hovorilo ako o „zelenom meste.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM