Michal Demjanovič Rôzne

S kapelou prešiel západnú Európu: Už ôsmy rok hráva pre Žilinčanov na ulici

Pána Ľudovíta pozná polovica Žiliny. So svojou harmonikou, na ktorú hrá takmer každý deň, neoddeliteľne patrí k mestu.

Ilustračný obrázok k článku S kapelou prešiel západnú Európu: Už ôsmy rok hráva pre Žilinčanov na ulici
Foto: Michal Demjanovič / Zdroj: Dnes24.sk

Skromný pán Ľudovít pochádza z Banskej Bystrice. K hudbe sa dostal prostredníctvom svojho otca, ktorý bol tiež muzikant. V školskom veku chodil do školy na klavír. Neskôr pokračoval v štúdiu na konzervatóriu v Žiline, no kvôli zdravotným problémom jeho mamy sa musel vrátiť domov do Banskej Bystrice. Tam sa vyučil za maliara.

S hrou na klavír precestoval Nemecko, Švajčiarsko a Francúzsko

V začiatkoch počas dňa pracoval ako bytový maliar a po večeroch hrával v kaviarňach. Až ho jedného dňa oslovili muzikanti z Čiech, ktorým chýbal klavírista. V tom momente vznikla hudobná spolupráca, ktorá ho neskôr dostala do Francúzka, Švajčiarska a Nemecka. ,,Hrávali sme traja v zložení husle, klavír a kontrabas. Väčšinou sme hrali jazzovú a tanečnú hudbu v hoteloch, baroch a neskôr aj divadelných kaviarňach," spomína s úsmevom Ľudo. Pred desiatimi rokmi sa Ľudovít vrátil späť domov do Banskej Bystrice. Postupne sa dostal od klavíra ku hre na akordeón, ktorý ho preslávil v Žiline.

Príchod do Žiliny

Do Žiliny sa dostal cez kamaráta v opere, ktorý mu zohnal ubytovanie, a tak neváhal. ,,V Žiline hrávam 8 rokov. Niektoré dni sú silnejšie, iné slabšie. Najhoršie to je keď prší, vtedy sa ľudia veľmi ponáhľajú,„ vysvetlil Ľudovít. Svoj príchod do mesta neľutuje. Ako hovorí: ,,ľudia v Žiline sú lepší, v Bystrici je to slabšie.“

Momentálne žije z invalidného dôchodku po mozgovej príhode, ktorú Ľudo prekonal. A aj z toho, čo zarobí hraním na ulici. ,,Prídem okolo desiatej a s prestávkami hrám do šiestej. Žilinčania má majú radi. Mladí aj starí. Keď niečo potrebujem, vždy mi pomôžu," dodáva Ľudo. Mne neostáva nič iné, len súhlasiť. Za ten čas, čo s Ľudovítom vedieme rozhovor, ho zdraví veľké množstvo ľudí, niektorí sa pri ňom aj pristavia a opýtajú sa, ako sa mu darí a či niečo nepotrebuje.

Ľudo si prešiel v živote naozaj všetkým. Zažil krásne chvíle v zahraničí, ale aj ťažké chvíle, kedy prišiel takmer o všetko. No aj vďaka ľuďom zo Žiliny, ktorí mu pomáhajú, sa z toho dostal. V najbližšej budúcnosti by chcel znova skúsiť vycestovať na pár týždňov do Nemecka. Kde by si chcel pripomenúť krásne roky, keď tam hrával aj so svojou kapelou.

Čítajte tiež:

To najlepšie čo prinesie týždeň! 7 akcií, ktoré odporúčame zažiť

Prvý zápas Šošonov v novom ročníku: Nešťastný záver nám zobral body

Harmonikár Ľudovít
5
Galéria
Foto: Michal Demjanovič / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM