Ivana Milanová Rôzne Správy

Čo treba vedieť o správnom plesaní?

Začala sa ďalšia plesová sezóna. Čaká aj vás nejaký ten ples či bál? Ak áno, skontrolujte či viete ako sa na tomto spoločenskom podujatí správať. Dobrá príprava zaručuje, že sa budete cítiť výnimočne a vyhnete sa faux pas.

Ilustračný obrázok k článku Čo treba vedieť o správnom plesaní?
Zdroj: TASR

Nie je ples ako ples… V dnešnej dobe je veľa ľudových zábav, ktoré nazývame plesom. Ľudia im neprikladajú veľký význam a preto si na nich ani nedávajú pozor na etiketu. Ponúkneme niekoľko rád a pravidiel, aby ste sa na veľkom plese medzi vyberanou spoločnosťou nestratili.

Prvá dilema: Čo si obliecť?

  • Muž: čo najtmavší oblek alebo frak. Ak si oblečiete frak, k nemu patrí zásadne biely motýlik, keďže čierneho motýlika k fraku nosia čašníci v drahších reštauráciách. Ďalej, biela košeľa s manžetovými gombíkmi a čierne lakované šnurovacie topánky s tenkou koženou podrážkou. Ak sa rozhodnete pre smoking, oblečte si kvalitnú bielu bavlnenú košeľu s manžetovými gombíkmi. Motýlik je čierny, ale môže byť i farebný. Ak si dáte do bočného vrecka farebnú vreckovku, nikdy nie takú istú ako motýlik. Tieto tri doplnky: motýlik, bedrový pás a vreckovka majú farebne ladiť, ale ak sú z tej istej súpravy, hovoria o nízkej miere kreativity dotyčného pána.
  • Žena: zásadne dlhé šaty, najlepšie až po zem. Krátke šaty sa na žiaden ples nehodia, i keď sú čoraz obľúbenejšie. Nie je to oblečenie na ples, skôr na večierok, oslavu narodenín, alebo inú neformálnejšiu príležitosť. K dlhým šatám patria topánky s opätkom. Povolené sú tiež sandále, ale musia byť na opätku. Najlepšie vykladané kamienkami, alebo inými žiarivými aplikáciami. Či si už obujete lodičky, alebo sandálky, nikdy si nezabudnite do nich obliecť tenké pančušky. Skúsené ženy nosia v kabelke aj náhradné pančušky. Kabelka by mala byť čo najmenšia. Výber tých správnych šiat môže zabrať asi najdlhší čas. Trendy prajú hádam všetkým farbám a strihom. Či si už vyberiete princeznovské s veľkou sukňou, korzetovú klasiku s dlhou hladkou sukňou, šaty morskej panny, alebo niečo na spôsob aténskej Afrodity, myslite na to, aby ulahodili vašej postave a tónu pleti. Dôležité je neúnavne hľadať, skúšať a pri pohľade do zrkadla sledovať aj to, či farba šiat nepúta príliš veľkú pozornosť a neukracuje ju črtám tváre. Medzi doplnky k večernej toalete patrí štóla, alebo šál, vhodný plášť či pelerínka, prípadne rukavice. Vítanou ozdobou sú šperky. Samozrejme nie také, na ktorých je vidno, že sú lacnou bižutériou. Plastové ozdoby sa tiež radia do tých nevkusných. Čím máte drahšie a nápadnejšie šperky, tým menej nápadné by mali byť šaty. Na toto zladenie by ste mali myslieť už pri výbere šiat.

Líčenie a vlasy Ples je vhodná príležitosť vytiahnuť šminky, ktoré nepoužívate bežne do práce, či školy. Večerné líčenie je výraznejšie ako denné a netreba sa báť ceruzky na oči, obočie a ani tieňa s flitrami. Menej je niekedy viac a netreba to prehnať. V zásade platí, že ak ste si výrazne namaľovali oči, na pery by ste mali naniesť jemnejší odtieň rúžu, alebo lesku a naopak. Očné tiene voľte podobnej farby ako šaty, no nie úplne rovnaké. Súčasťou prípravy na ples je aj manikúra a pedikúra. Pedikúra najmä, ak sa chystáte ukázať chodidlá v sandáloch. Niekto zvládne vyrobiť schopný účes aj doma, tie ktoré si netrúfnu sa objednajú u kaderníka. V každom prípade by mali byť vlasy vyčesané dohora, keď nie, tak aspoň polo-rozpustené. No určite nie úplne rozpustené. Účes typu umyjem, vyfúkam, keď tak natočím na kulme nestačí! Líčenie a účes by sa mali hodiť k štýlu a farebnosti šiat.

Vyhnite sa faux pas!

Na ples prichádza dáma zásadne s partnerom, spolu prichádzajú i odchádzajú. Pán v šatni pomáha dáme s kabátom a vybavuje predkladanie vstupeniek. Partner by sa mal svojej partnerke celý čas venovať. K plesu sa hodí i bozkávanie rúk, a to pri zdravení i predstavovaní sa. Ak cudzí pán pobozká ruku našej partnerke, slušnosť káže, aby sme pobozkali ruku jeho partnerke. Potom prichádzame k stolu a nastáva obrad predstavovania a vítania sa. Ak prichádzame k stolu, kde už sedí nejaká spoločnosť, tak sa musíme predstaviť. Ľudia pri stole vstávajú a podávajú ruky. Najprv podáva ruku dáma dáme, potom dáma mužovi a napokon si podávajú ruky muži. Nasleduje usádzanie sa. Muž sa posadí tak, aby mal ženu po svojej pravici. Pochopiteľne, pomôže jej so stoličkou.

Pri večeri vedieme ľahkú konverzáciu.Témy ako politika, vierovyznanie, choroby a tragédie, ohováranie a uzatváranie obchodov sa na plese nepovažujú za elegantné. Nebezpečným môže byť aj stolovanie. Mali by sme vedieť správne používanie príbor. O negustióznom sŕkaní, chlípaní a mliaskaní asi ani netreba hovoriť. Ak nám niečo pri večeri padne zo stola, napríklad vidlička, musíme urobiť všetko preto, aby o ňu niekto nezakopol či sa nepošmykol, a preto ju opatrne zasunieme pod stôl. Nie príliš silno, aby sa nevynorila na druhej strane stola. Ak sa na zemi ocitne kus jedla a nedá sa nenápadne kopnúť pod stôl, treba zavolať servírku a vysvetliť jej problém. Obsluha sa o to postará a my sa tvárime, že sa nič nestalo. V žiadnom prípade na personál nepokrikujeme a na nič neukazujeme.

Tanec má tiež svoje pravidlá Nie je možné, aby sme partnerku nechali sedieť pri stole a v sále si vyzerali nejaké potenciálne obete svojho záujmu. Ak vašu ženu pozve do tanca kolega od nášho stola, tak pán je povinný ísť tancovať s jeho manželkou. Žena nemôže povedať: s Vami, pane, nie, ale s Vami áno! Ak jedného tanečníka odmietne, so odôvodnením, že tancuje iba so svojím partnerom, musí celý večer tancovať iba s ním. Dáma smie požiadať muža o tanec iba pri dámskej volenke. Ak sa muž rozhodne požiadať o tanec dámu, ktorá nie je jeho partnerka, alebo dámu, ktorá sedí v spoločnosti, je prirodzené, že o povolenie do tanca najprv poprosí partnera či celú spoločnosť. Partner vás nesmie nechať po skončení tanca stáť na parkete. Musí vás odprevadiť k stolu a v prípade, že si vás na tanec „zapožičal“ od iného muža, poďakuje sa za tanec nie len vám, ale i jemu. Dá sa povedať, že počas plesu je všetko na mužovi, ktorý sa o svoju dámu musí starať. Preto je absolútne neprípustné, aby muž skončil kdesi pri bare a prestal sa zaujímať o svoju partnerku! Medzi to najhoršie čo sa môže na plese stať je asi, keď to jeden z dvojice plesajúcich preženie s alkoholom a nechce sa mu ísť domov. Dáma si v žiadnom prípade nemá sama nalievať alkohol! Za ponižujúce sa považuje aj to, ak si dáma musí slovne vypýtať, aby jej niekto dolial víno do pohára.

Prajeme šťastie v tombole, žiadne nepríjemnosti a hlavne dobrú zábavu :)

Zdroj: ruzomberok.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM