Ivana Milanová Správy Samospráva

Primátori Ružomberka a Trenčína žiadajú ministra v liste o zastávky IC vlakov

K otvorenému listu primátora Trenčína Richarda Rybníčeka, v ktorom žiada ministra dopravy Árpáda Érseka, aby prehodnotil rozhodnutie o zrušení zastávok štátnych IC vlakov, sa pripojil aj ružomberský primátor Igor Čombor.

Ilustračný obrázok k článku Primátori Ružomberka a Trenčína žiadajú ministra v liste o zastávky IC vlakov
Zdroj: TASR

Primátor Trenčína Richard Rybníček žiada v otvorenom liste ministra dopravy Árpáda Érseka, aby opätovne prehodnotil rozhodnutie o zrušení zastávok štátnych IC vlakov v Trenčíne, Ružomberku a Liptovskom Mikuláši. K otvorenému listu sa pripojil aj primátor Ružomberka Igor Čombor.

„So znepokojením sme prijali informáciu, že spoločnosť RegioJet, a. s., ukončí prevádzku svojich vlakov na trase medzi Bratislavou a Košicami. Pre obyvateľov našich miest, ako i našich regiónov, je to zlá správa, pretože prídu o ďalšiu možnosť využitia komfortnejšieho vlakového spojenia do Bratislavy alebo Košíc. Aj z tohto dôvodu Vás prosíme, aby ste opätovne prehodnotili rozhodnutie o zrušení zastávok štátnych IC vlakov v Trenčíne, Ružomberku a Liptovskom Mikuláši. Sme presvedčení, že verejná železničná doprava, rovnako ako autobusová, sú službami vo verejnom záujme a preto by mali byť obyvatelia našich miest a regiónov na prvom mieste pri akýchkoľvek výpočtoch a nastavovaní ziskov. Veľké mestá a regióny každý rok doplácajú na mestskú alebo prímestskú dopravu ako na službu, ktorá je jednou z kľúčových pri zabezpečovaní komfortu pre občanov. Nie je žiadnou hanbou priznať, že IC vlaky na trati Bratislava – Košice vykazujú stratu, pokiaľ budú zabezpečovať vyšší komfort cestovania a pridanú hodnotu pre našich ľudí,“ uvádza sa v otvorenom liste.

Hovorca Ružomberka Michal Praženica potvrdil podporu otvoreného listu primátorom Čomborom. „Myslíme si, že pre Ružomberok je veľmi dôležité, aby vlaky typu IC zastavovali aj u nás. Vypadnutie IC vlakov by pre Ružomberok znamenalo veľkú stratu,“ zdôraznil Praženica.

Primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč o otvorenom liste trenčianskeho primátora vedel, nepripojil sa však k jeho podpore. „Po tom, ako sme získali informáciu, že súkromný dopravca RegioJet končí na trati Bratislava – Košice, obrátil som opäť na pána ministra dopravy so žiadosťou o znovuprehod­notenie grafikonu dopravy IC vlakov tak, aby zastavovali aj v Liptovskom Mikuláši. Vlastne opakujeme žiadosť z októbra 2016,“ doplnil Blcháč.

„V prípade, že dôjde k odchodu súkromného dopravcu z tejto trate, bude Železničná spoločnosť Slovensko analyzovať posilnenie IC vlakov a pravdepodobne bude vyhodnocovať aj možnosti rozšírenia počtu zastávok. O dopravu cestujúcich medzi Bratislavou a Trenčínom sa stále starajú predovšetkým vlaky vo verejnom záujme, ktoré v špičke jazdia každú hodinu,“ skonštatovala Duc­ká.

Zdroj: TASR

Rybníček v súvislosti s informáciou, že po obnovení IC vlakov v decembri minulého roku nebudú zastávky v Trenčíne, inicioval petičnú akciu. Petíciu za necelý mesiac podpísalo viac ako 4000 obyvateľov Trenčína a okolia. „Toto, čo oni urobili, to nie je ani politika, to je podľa mňa nekalá súťaž, kedy za naše peniaze štát sa snaží konkurovať súkromnej spoločnosti. To proste nemôže takto fungovať, lebo to nebude nikdy úspešné a v konečnom dôsledku na to doplácajú ľudia z Trenčína a okolia, z Liptovského Mikuláša, Ružomberka, z celého Liptova, Považia. Čiže to je na úkor občanov,“ zdôraznil trenčiansky primátor.

Ako informovala hovorkyňa Ministerstva dopravy a výstavby SR Karolína Ducká, otvorený list zatiaľ nebol na rezort dopravy a výstavby doručený. Ministerstvo sa ešte stretne so zástupcami spoločnosti RegioJet, aby zistilo ich dôvody odchodu z tejto trate a prebrali ďalšie riešenia, než aké boli avizované prostredníctvom mé­dií.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM