Michal Demjanovič Rôzne

FOTO: Sú dominantou i pýchou. 5 budov, bez ktorých by Žilina nebola Žilinou

Sú neoddeliteľnou súčasťou Žiliny a mnohí si naše mesto spájajú práve s nimi. Vybrali sme 5 budov, podľa ktorých poľahky spoznáte metropolu severu.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Sú dominantou i pýchou. 5 budov, bez ktorých by Žilina nebola Žilinou
Foto: Pavol Kudlač / Zdroj: Dnes24.sk

Ak žijete v Žiline, určite vám budú známe. U návštevníkov mesta tiež vzbudzujú obrovský záujem. Ide o stavby, ktorými sa môžeme pýšiť.

Katedrála Najsvätejšej Trojice a Burianova veža

Prvá písomná zmienka o kostole pochádza už z roku 1400. Kostol má renesančný charakter. Burianova veža je vysoká 46 metrov. Kedysi slúžila ako zvonica, no v súčasnosti sa nepoužíva. Pohľad na obe veže z Námestia Andreja Hlinku je pre Žilinu najtypickejší, je symbolom mesta. Veľmi často sa objavuje na pohľadniciach, na rôznych publikáciách i na poštovej známke.

Štadión MŠK Žilina

Na futbalovom štadióne hráva domáce zápasy tím MŠK Žilina. Kapacita je v súčastnosti 11 313 miest. Štadión patrí k najmodernejším na Slovensku. Farebne je riešený v mestských farbách – žltej a zelenej. Po rekonštrukcii sa stal prvým štadiónom na Slovensku, ktorý spĺňal európske parametre. Je to aj jeden zo štadiónov, na ktorom svoje domáce zápasy hráva Slovenská futbalová reprezentácia.

Čítajte tiež: Veľké futbalové meranie síl pod Dubňom. Žilinský umelý trávnik výhodou pre Trenčín

Športová hala

Športová hala v Žiline je viacúčelová hala, ktoré je určená predovšetkým na športové podujatia. Dlhé roky chátrala. V roku 2014 prešla čiastočnou rekonštrukciou, a tak sa v nej niekedy odohrá nejaký zápas. Hala by si určite zaslúžila väčšiu investíciu, ktorá by jej vrátila slávu. Stala by sa znovu pýchou Žiliny.

Rosenfeldov palác

Architektúrou pripomína viedenský Belvedér a je považovaný za najkrajšiu budovu v meste. Nachádza sa v historickom centre Žiliny na Ulici Jozefa Miloslava Hurbana. Posledný rok prešiel rozsiahlou rekonštrukciou. Výška celkovej investície bola viac ako tri milióny eur. Teraz má slúžiť ako priestor pre výstavné expozície a reprezentačné priestory mesta.

Neologická synagóga

Synagóga je dielom nemeckého architekta prof. dr. Petra Behrensa. Je postavená v tesnej blízkosti historického jadra mesta Žilina. Svoj účel synagóga plnila až do 2. svetovej vojny. Budova slúžila po vojne najskôr ako divadelná a koncertná sála, potom ako aula Vysokej škole dopravnej. Neskôr, až do roku 2010, tam bolo kino. V roku 2012 sa začalo s komplexnou rekonštrukciou synagógy. V súčasnosti na nej finišujú rekonštrukčné práce. Mal by v nej byť dom umenia.

Čítajte tiež:

Žilinský writer, ktorý oživil podchod v meste: Je dôležité vidieť svoje veci na stenách

Prístrešok a lávka na Straníku pri Žiline bodujú. Nominovali ich na prestížne ocenenie

Dominanty mesta Žilina v OBRAZOCH
5
Galéria
Foto: Pavol Kudlač / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM