Michal Demjanovič Rôzne

Žilinský writer, ktorý oživil podchod v meste: Je dôležité vidieť svoje veci na stenách

Jánovi Jančárovi učarovalo maľovanie po stenách. Umenie mladíka a ďalších šikovných ľudí teraz môžeme obdivovať priamo v Žiline. Prečo vymaľovali podchod pri plavárni na vlastné náklady?

Ilustračný obrázok k článku Žilinský writer, ktorý oživil podchod v meste: Je dôležité vidieť svoje veci na stenách
Foto: Ján Jančár / Zdroj: Dnes24.sk

Ján Jančár začal maľovať pred dva a pol rokom. Prvýkrát namaľoval podchod na ulici Matice Slovenskej na Vlčincoch. Neskôr ho kontaktovala riaditeľka Univerzitnej knižnice v Žiline. Oslovila ho s návrhom, či by podobnú akciu nezorganizoval na ich budove, ktorú mali celú „roztagovanú“. „V oboch prípadoch som bol vlastne len takým komunikátorom medzi writermi a ľuďmi, ktorí vlastnili stenu/povrch."po­vedal o svojej hlavnej úlohe v projektoch Ján.

Nápad, spraviť niečo so zanedbaným podchodom, ktorý sa nachádza pri plavárni, prišiel z tvojej vlastnej iniciatívy alebo zo strany mesta ?

Bol to môj nápad. Povedal som si, že spravím aj toto leto nejaký jam (pozn. red.: stretnutie writerov), aspoň jeden. A kamarát navrhol podchod pri plavárni, tak som.začal vybavovať.

Ako prebiehali vybavovačky?

Vždy postupujem tak, že hľadám vlastníka steny, čo ale nie je vždy až také jednoduché. Raz sa mi na Hájiku stalo, že sme maľovali so zlým povolením. Vtedy došlo ku komunikačnému omylu. Tentokrát bolo vlastníkom mesto, a tak som kontaktoval vedúceho odboru dopravy mesta Žiliny, pána Petra Rolka a s ním dohodol povolenie.

Koľko ľudí sa na premene podchodu pri plavárni podieľalo?

Tentokrát maľovalo 14 ľudí a ešte kamarát pomáhal s očistením steny a tiež s podkladom. Takže spolu 15.

Aké boli náklady na maľovanie a čistenie podchodu?

Mňa osobne to mohlo stáť okolo 50 eur, lebo som nehradil všetok podklad a bol to prekvapivo dobrý povrch (podklad nesal). U ostatných ľudí, ktorí boli na sprejoch, ťažko povedať. Náklady sme si hradili vo vlastnej réžii.

Je štandardné, že si hradíte na jam-e náklady aj keď ide o službu mestu?

Je, teda aspoň na tých, ktoré som organizoval ja. Samozrejme, že by sme ale privítali akýkoľvek príspevok mesta a do budúcnosti budeme hľadať aj takéto možnosti. Sme ale radi aj za povolenie. Je to iné, ak má niekto nejaké špecifické podmienky a chce na stenu vlastné veci. Tak sa už nedá povedať, že ide o jam. Vtedy ide o prácu a za ňu treba zaplatiť.

Čo bol teda dôvod a motivácia, ísť do tohto projektu?

Že radi maľujeme. Ťažko hovoriť za všetkých, ale pre writera je dôležité vidieť svoje veci na stenách. A keďže v Žiline je to s legálnymi stenami slabé (reálne je jediná a tá sa tiež nedávno zmenšila), jamy sú fajn akcie.

Aká bola reakcia mesta po dokončení podchodu?

Boli nadšení, poďakovali sa mi a na stránke mesta som sa dozvedel, že aj zástupca primátora bol nadšený. Aj keď ma mylne označuje za nejakého hlavného autora.

Čo bolo teda tvojou hlavnou úlohou pri tomto podchode?

Dá sa povedať, že som bol hlavne organizátor. Tiež som tam maľoval, no ako som spomínal, spolu so mnou sa na tom podieľali ďalší ľudia. Pochvalu si teda určite zaslúžia aj títo ľudia. Prišli, aj keď rôzne veci neboli ideálne.

Vieš povedať konkrétne, o aké veci išlo?

Boli trochu problémy s mojomi kontaktmi. Nemal som ešte tak veľa priamych kontaktov na to, aby som len tak nazbieral na nejaký dátum 15 ľudí. Tak som to riešil sprostredkovane. Lenže to nikdy nie je také dobré, ako keď má jeden človek pod kontrolou všetko. Pred akciou sme mali nedostatok ľudí a potrebovali sme predlžovať povolenie. Následne ešte prišli aj na miesto príslušníci Mestskej polície, keďže chalani maľovali už pomerne neskoro večer.

Mali ste ale povolenie, takže po predložení príslušníci Mestskej polície odišli a vy ste mohli pokračovať ďalej, nie?

Áno, ale nebolo to také jednoduché. Takéto akcie treba nahlasovať na Mestskú políciu v Žiline dopredu. Na čo som tentokrát zabudol upozorniť pána Rolka. Povolenie bola vlastne len vytlačená e-mailová komunikácia, takže takto si ho mohol sfalšovať hocikto, ako policajti správne upozornili. Tak si odpísali občianky, odfotili povolenie a bolo. Druhýkrát prišli cez deň, že ich niekto volal a ešte sa to nestihlo z predošlého dňa nahlásiť, ale už to bolo fajn. Aj im sa to páčilo.

Máš už vytipované ďalšie miesto, ktoré by si chcel takouto formou zmeniť k lepšiemu?

Momentálne nie. Nejaké podchody ešte v Žiline sú, ale tie už väčšinou, nie sú veľmi vhodné. Buď je to neodstrániteľné zábradlie, rozpadávajúca sa stena alebo niečo iné. Rozhodne však ešte niečo toto leto spravím. Bolo by super, keby sa tu podobné akcie mohli posunúť na vyššiu úroveň. Momentálne to je asi tak, že aj keď je nejaká téma, pokiaľ sa na ňu veľmi netlačí, writeri prídu a každý si namaľuje svoju vec (písmo). Možno niekto, kto robí charaktery, dá charakter/postavu, potom nejaké pozadie a je to také, ako je. Ale dá sa to aj inak. Pokiaľ sa dopredu dohodne téma, sadnú si k tomu ľudia, rozplánujú stenu, podklady, farby a hneď to je o niečom inom. Nehovorím, že si nemajú maľovať svoje veci, o tom sú graffiti, písma, veci a identita jednotlivca. Ale dá sa to robiť aj trochu inak.

Pozrite si v našej fotogalérii výsledok práce šikovných writerov v žilinskom podchode!

Čítajte tiež:

FOTO: Oči Žilinčanov teší NOVINKA: Zanedbaný podchod si zobral do parády umelec

Budatínsky hrad opravený: Chystá sa veľká paráda!

FOTO: Podchod pri Žilinskej plavárni
15
Galéria
Foto: Ján Jančár / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM