Adela Fruckova Rôzne

Žilinský Bulvár je nám dobre známy: Spoznali by ste ale, ako to na mieste vyzeralo kedysi? FOTO

Terajšia ulica Antona Bernoláka je dlhá 245 metrov a Žilinčania ju odjakživa nazývali Bulvár, i keď oficiálne sa volala Trieda obrancov mieru. Po celej dĺžke má v prízemných častiach obytných budov obchodné priestory. Pozrite si na dobových fotkách, ako to na mieste vyzeralo kedysi.

Ilustračný obrázok k článku Žilinský Bulvár je nám dobre známy: Spoznali by ste ale, ako to na mieste vyzeralo kedysi? FOTO
Zdroj: Archív Petra Štanského

So zväčšovaním počtu obyvateľov Žiliny v povojnovom období vznikol tlak na rozširovanie mesta formou sídlisk. Ako prvé začalo v rokoch 1955 až 1959 vyrastať sídlisko Hliny I a II na nezastavanej ploche južne od mestskej tržnice medzi cestou k nemocnici a vilovou štvrťou Malá Praha, dnes ohraničené ulicami Veľkou okružnou, Vojtecha Spanyola, Juraja Fándlyho a Komenského.

Projekt sídliska bol vypracovaný na základe smerného plánu mesta Žiliny a zastavovacieho plánu, v ktorom architekt Ladislav Bauer, ako projektant Stavoprojektu Žilina, počítal v roku 1951 s vývojom mesta až na 60 000 obyvateľov. Žilina mala v roku 1 950 presne 28 571 obyvateľov.

„Predpokladalo sa nielen s výstavbou bytových domov, ale súčasťou sídliska mali byť aj obchody, škola, dve materské školy, jasle, poštový úrad, pohostinstvo a verejné záchody,“ objasňuje náš historik Peter Štanský.

Výstavba tehlových, väčšinou päťpodlažných bytových domov sídliska Hliny I-II začala v roku 1954 podľa projektov vypracovaných akad. arch. Ferdinandom Čapkom a architektom Ivanom Melišom. „Trieda obrancov mieru, taký bol pôvodný názov ulice, ktorú Žilinčania vždy nazývali Bulvárom. V roku 1992 dostala ulica názov po Antonovi Bernolákovi, ktorý v Žiline študoval,“ opisuje historik Štanský.

Zdroj: Peter Štanský

Čítajte tiež:

Bratislavská ulica bola kedysi časťou prominentnej zóny: Dobové fotky, ktoré musíte vidieť!

Ako to na Národnej ulici v Žiline vyzeralo kedysi: Dobové zábery, ktoré by bola škoda nevidieť!

OBRAZOM: Hlinkovo námestie v zuboch času. Historické fotografie, ktoré sa oplatí videť!

Na mieste dnešného Bulváru to kedysi vyzeralo úplne inak
4
Galéria
Zdroj: Archív Petra Štanského
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM