Adela Fruckova Kultúra

Ako to na Národnej ulici v Žiline vyzeralo kedysi: Dobové zábery, ktoré by bola škoda nevidieť!

Dnešná Národná ulica je historickým začiatkom nášho mesta. Rovnako ako aj iné časti Žiliny aj ona si prešla rokmi rôznymi zmenami. Ako to na nej vyzeralo kedysi? Prinášame vám dobové fotografie, ktoré by bola škoda nevidieť.

Ilustračný obrázok k článku Ako to na Národnej ulici v Žiline vyzeralo kedysi: Dobové zábery, ktoré by bola škoda nevidieť!
Zdroj: Dnes24.sk

Vedeli ste o tom, že dnešný názov Národná ulica patrí ulici, ktorá najviac v Žiline menila oficiálny názov? Vznikla na prelome 19. a 20. storočia ako spojnica starého mesta so železničnou stanicou z roku 1871.

Prvé domy tu postavili v roku 1895. Ulica sa pomenovala ako Železničná, od roku 1901 do februára 1919 niesla meno po Ľudovítovi Košútovi. 19.februára ju premenovali na Masarykovú ulicu. V roku 1939 dostala názov Hlinkova ulica, od obnovenia Československa v máji 1945 dostala opäť pomenovanie Masarykova ulica.

O pár rokov neskôr však prišla ďalšia zmena. Presne 2.apríla 1953 dostala totiž názov Ulica SNP, no 25.januára 1990 sa opäť volala Masarykova. Od roku 1992 má dnešný názov. Zaujímavé je aj to, že ešte v roku 1965 spomína jeden z tamojších obyvateľov, že túto ulicu nikto ešte v tridsiatych rokoch minulého storočia nevolal inak ako Košútka. Dnes ju mnohí volajú Masaryčka.

Nazrite do našej galérie. Na titulnej fotografii je pohľad na vtedajšiu Žilinu okolo roku 1942.

Foto: Archív Petra Štanského.

V obrazoch: Národná ulica v Žiline kedysi
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM