Adela Fruckova Kultúra

OBRAZOM: Hlinkovo námestie v zuboch času. Historické fotografie, ktoré sa oplatí videť!

Kto z nás by teraz povedal, že srdce nášho mesta bolo kedysi len kapustovým poľom?:) Podľa slov historikov bolo Hlinkovo námestie odjakživa identifikačným znakom mesta. Ako vyzeralo kedysi? Prinášame vám dobové fotografie, ktoré by bola škoda nevidieť.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Hlinkovo námestie v zuboch času. Historické fotografie, ktoré sa oplatí videť!
Zdroj: Dnes24.sk

Námestie Andreja Hlinku sa nachádza mimo mestských hradieb v modernejšej časti rozrastajúcej sa Žiliny. Ide o priestor pôvodného Váhu, ktoré starí Žilinčania časom premenili na polia. K poliam neskôr pribudol pivovar, so všeobecne obľúbeným pivom a mestský bitúnok. Postupne polia nahrádzala mestská dlažba a Hlinkovo námestie sa formovalo do dnešnej podoby.

„Pôvodne toto námestie neexistovalo a tak, ako Národná ulica, sa využívalo pre poľnohospodárske účely – známe kapustné polia a aj cez neho tečúci Všivák a tri jazierka využívali garbiari na čistenie koží,“ hovorí o Hlinkovom námestí žilinský historik Peter Štanský.„Vodu využíval i tam postavený pivovar,“ dodáva.

Námestie vzniklo v roku 1923 ako Štefánikovo, potom od roku 1939 do 1945 ako Hlinkovo ( Štefánikovo prešlo do dnešného Námestia gen. Štefánika), 1945 – 1948 ako Benešove námestie,1949–1965 ako Leninove námestie, 1965–1992 Námestie SNP a od 1992 Hlinkovo námestie.

Nazrite do našej galérie. Na titulnej fotografii je pohľad na Hlinkove námestie a vtedajšiu Hlinkovu ulicu v roku 1940.

Foto: Archív Petra Štanského.

OBRAZOM: Hlinkovo námestie v zuboch času
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM