Rôzne

FOTO: Ako vztyčovali Istvána nad Rondelom? Známa socha je v Žiline už sedem rokov

Nedávno sme vám priniesli článok, kde sme sa pokúsili vypichnúť 10 vecí, ktoré sú pre Žilinu špecifické. Jednu sme však do zoznamu nezaradili, známu sochu nad Rondelom. Zaslúži si totiž osobitnú pozornosť.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Ako vztyčovali Istvána nad Rondelom? Známa socha je v Žiline už sedem rokov
Zdroj: Dnes24.sk

Až 2,5-metrová socha muža v rifliach a oranžovom saku nad Rondelom, alebo „István,“ ako býva nazývaná, je dielom Istvána Csákányho, maďarského výtvarníka. Zaujímavý sochársky projekt zdobí priestor kruhovej križovatky Rondel od 22. augusta 2008.

Myšlienkou sochárskeho projektu umelca bola revitalizácia osvetlenia a potvrdenie tejto konštrukcie ako pamätníka. Csákány nainštaloval na vrchol 20-metrovej lampy v strede Rondela realistický portrét obyčajného človeka – seba samého. V rukách s pracovnými rukavicami drží nad hlavou solárny panel, ktorý cez deň nabije batérie, aby v noci osvetľovali sochu prostredníctvom svetiel zospodu panela. Socha slúži ako protéza pre svetlo – aby svietilo.

"Lampa verejného osvetlenia s pridanou sochou vytvára miesto stretnutia ideológií a technológií minulosti a súčasnosti. Vďaka tejto syntéze získava mesto a jeho obyvatelia kúsok vlastnej zabudnutej histórie i nový symbol a monument. Zvyčajne dávajú mestá na monumentálne sochárske diela milóny, tento projekt vznikol svojpomocne a aj v tom je jeho sila”, povedal István Csákány tesne po vztýčení sochy. Umelec dodal, že je to jeho najväčší projekt, ktorý postavil v Žiline.

Jeden z najväčších žilinských kruhových nadjazdov, Rondel, bol postavený v 80-tych rokoch 20. storočia. V rovnakom čase postavili pri ňom a okolitých cestách obrovské piliere verejného osvetlenia. Rondel funguje dodnes, ale obrovské lampy nikdy nenaplnili svoju úlohu. Časom zhrdzaveli, zmizli káble z ich útrob a mesto inštalovalo nové verejné osvetlenie. Piliere lámp však zostali, hoci bez zjavnej funkcie.

V našej video a fotogalérii si môžete pozrieť, ako to pred siedmimi rokmi, keď Istvána vztyčovali, vyzeralo.

Mohlo by vás zaujímať:

Keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma: 10 vecí, bez ktorých by Žilina nebola Žilinou

Zdroj: Stanica Žilina-Záriečie, Žilina-Gallery

Foto: Stanica Žilina-Záriečie, Žilina-Gallery, video: Stanica Žilina-Záriečie

VIDEO: "István" ide hore
1
Galéria
FOTO: Ako vztyčovali Istvána nad Rondelom?
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM