Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Slová vizážistky Neli (38) zaujmú každú Žilinčanku: Krása nie je v dokonalosti, ale ...

Petronela Kotlárová sa venuje vizážistike už desať rokov. Tvrdí, že príliš veľa líčenia môže žene z prirodzenej krásy skôr ubrať. Prečítajte si zaujímavý rozhovor.

Ilustračný obrázok k článku Slová vizážistky Neli (38) zaujmú každú Žilinčanku: Krása nie je v dokonalosti, ale ...
5
Galéria
Zdroj: Zemianek Photography

Vizážistka Petronela Kotlárová vyštudovala Fakultu masmediálnej komunikácie v Trnave, dnes však napriek svojej vášni pre film a fotografiu pracuje najmä so ženami. Jej cesta ku vizážistike začala vo svete modelingu. Vyskúšala si prácu na Slovensku aj v zahraničí, no ako hovorí, uprednostňuje radšej prácu „za oponou“. Touto cestou kráča od roku 2009.

Absolvovala pokročilé kurzy vizážistiky zamerané na foto a prehliadkový mejkap, svoju prácu prezentovala vo vizážistickej show CRAZY COUTURE 2009, na prehliadkovej show SLOVAK FASHION TOUR 2009, líči na objednávku na rôzne príležitosti a uskutočňuje tiež premeny, celkové zmeny imidžu v spolupráci s odborníkmi v oblasti módy, vlasového štýlu a celkového imidžu. Organizuje tiež kurzy líčenia v rôznych mestách na Slovensku i v Čechách. Býva v Martine, no často ju stretávame pri rôznych príležitostiach v Žiline.

Ak máme slovami Neli popísať jej pohľad na kvality a krásu ženy, tak dávame do pozornosti jej názor na stále povrchné vnímanie vizážistiky. Tvrdí, že je to kvôli komerčným trendom, ktoré síce poukazujú na skvelé vizážistické zručnosti, no samotná žena s jej jedinečnosťou a výnimočnosťou zostávajú v úzadí.

„Líčenie je tu pre ženu, nie naopak. Ženy však od nepamäti mali túžbu cítiť sa krásne hlavne samé pred sebou. Ten pocit sa potom odráža aj v ostatných sférach ich života. Krása však nie je v dokonalosti. Je v umení spoznať seba, zistiť čo mi pristane a vedieť to použiť v dennom živote,“

skonštatovala Neli a vysvetlila, že dnešné ženy na seba zabúdajú pod náporom každodenných povinností. Okrem toho čelia tlaku reklám, návodov a množstva produktov, ktoré na nich doslova číhajú z každej strany.

„Ja sa zameriavam na ženu, na jej tvár, oči, výraz. Podľa toho vyberám čo potrebuje. Sprevádzam ju na ceste k vyššiemu sebavedomiu a častokrát aj k sebeláske. Pripomínam, aké je dôležité nezabúdať na seba, dovoliť si cítiť sa krásne a výnimočne. Učím ženy ako sa upravovať každý deň tak, aby sa cítili lepšie. Niekedy sa líčia až príliš a z ich prirodzenej krásy to zbytočne uberá,“ podotkla Neli.

S Neli sme okrem názorov na vizážistiku ako takú prediskutovali aj starostlivosť o pleť a zásady líčenia. Spýtali sme sa tiež na sezónnosť farieb a čo nás čaká v najbližšej jarnej sezóne. Ako nám odpovedala? Prečítajte si celý rozhovor.

Prečo je dôležité starať sa o pleť?

Ani tie najkvalitnejšie líčidlá nedokážu vykúzliť zdravú a žiarivú pleť tam, kde nie je. Denné svetlo vždy ukáže, pokiaľ je problematická alebo suchá pokožka schovaná pod nánosmi mejkapu. Ženy to podceňujú. Nemajú problém investovať do líčidiel, no o pleť sa častokrát nestarajú správne alebo vôbec. Pleť tvorí najväčšiu plochu tváre.

Aké sú základné kroky starostlivosti o pleť?

Asi žiadnu ženu nepoteším, keď poviem že je to systém starostlivosti. Takže skúsme inak… Správne postupy si ženy naštudujú kdekoľvek. Internet, časopisy, knihy. Všade je plno návodov a krokov. Realita je však taká, že ženy potrebujú nielen poradiť s tým, čo majú používať, ale potom aj motiváciu, odhodlanie a disciplínu, aby vytrvali. Dnešný svet im ponúka toľko možností a reklám, ktoré sľubujú zázraky. Tie sa však nekonajú, a potom sú ženy sklamané a tým ich cesta za zdravou pleťou aj končí. Vtedy nastupujem na scénu ja, vysvetľujem, venujem sa im, častokrát búram niektoré mýty o kozmetike alebo líčení. Takže individuálny osobný prístup, trpezlivosť a úprimný záujem je to, čo ženy potrebujú najviac. Každá z nás má fázy, že sa nám jednoducho nechce. Potom nám pomôže už len tréner, ktorý nám povie vstávaj, ideme cvičiť, ty to zvládneš. A ten tréner v starostlivosti o pleť som ja, tiež ženám hovorím, poď, vytrvaj, uvidíš, že to bude mať efekt. Zázraky na počkanie sa nekonajú…

Každá žena sa rada páči, rada dobre vyzerá… Prečo je teda nevyhnutné, aby pred líčením boli dodržané určité kroky starostlivosti?

Pleť je základ. Vždy bude. Vek sa odráža na pokožke. Tvár nosíme stále so sebou, odhalenú, každý ju vidí. Je to prvé, čo si človek na druhom všimne – tvár. Nalíčená tvár môže vyzerať dobre aj zle. Pokiaľ dodržíme správne ošetrenie, použijeme primerané množstvo líčidiel vzhľadom na vek a zrelosť pleti, žena by mala jednoznačne vyzerať lepšie, mladšie. Väčšinou je to žiaľ naopak, ženy sa nalíčia, ale pleť ostáva zvädnutá, suchá alebo naopak priveľmi prekrytá mejkapom. Potom to vyzerá horšie, ako keby si nedala na tvár vôbec nič.

Aké líčenie by si odporúčala na bežný deň?

Zmyslom denného líčenia je to, aby žena vyzerala prirodzene, mladistvo a hlavne upravene. Farby, tóny, intenzita líčenia vychádzajú z jej typológie, veku ale aj zamestnania. No základom líčenia na deň je správne vybraný mejkap, lícenka ktorá oživí, prirodzené farby a ošetrené pery. Ženy, ktoré pracujú s ľuďmi a potrebujú vbudiť prirodzený rešpekt si môžu dovoliť aj výrazný rúž. Učiteľke v škôlke alebo pediatričke by som ho samozrejme neodporučila :) A takýchto príkladov je mnoho.

Aké líčenie sa naopak hodí na večer?

Večer je príležitosť popustiť uzdu fantázii, ukázať svoju inú tvár, odvážnejšiu a zmyselnejšiu. V podstate na večer môžeme vytiahnuť rozjasňujúce púdre, tzv. highlightery, bronzery, výrazné rúže, lesky, linky a výraznejšie mihalnice. Stále som však neprišla na chuť umelo vyzerajúcim mihalniciam, príliš výraznému obočiu, ostrým čiernym linkám v kombinácii s červeným rúžom. Myslím, že zmyslom líčenia by malo byť, aby si človek všimol krásu ženy a nie samotného líčenia. A v dnešnom svete mám pocit, že je to naopak. Potom sa nám stane, že vidíme ženu a všimneme si len to obočie.

Aké budú jarné trendy v líčení?

Z tejto otázky mám „najväčšiu“ radosť. Trendy a znova trendy, všade a dokola.
Uniformita v líčení a podľa trendov vie narobiť riadnu neplechu. Hlavne modelky, na ktorých je daný trend prezentovaný majú väščšinou dokonalé kontúry tváre, žiadne padnuté viečka, žiadne problémy s pleťou, obočím, ani úzke pery alebo dvojitú bradu. Buďme úprimné, my sa musíme naučiť rešpektovať našu tvár a podľa nej prispôsobiť líčenie tak, aby sme vyzerali krajšie. Ak by sme sa mali držať nejakého trendu, tak jedine toho.

Pamätám si to obdobie keď všetko z Paríža bolo „in“. Videla som ženy v meste, pleť a vlasy mali neupravené, no červený alebo vínový rúž svietil už zdiaľky. Jedna za druhou. Niektorým to pristalo, iným však vôbec. Ani moderné kontúrovanie tváre alebo rozjasňovanie nie je pre každého a občas to môže pôsobiť až komicky. Ak som si nie istá, radšej zvolím klasiku. Žena by mala poznať seba, to čo jej pristane a čo naopak deformuje jej tvár. Tmavý rúž na úzkych perách, tmavý mejkap, ktorý pridáva vek, matná napúdrovaná tvár a podobne. Trendami by sme sa mali inšpirovať, ale nenechať sa nimi ovládať. Ak mi ružové šaty nepristanú a necítim sa v nich dobre, jednoducho si ich nebudem obliekať aj keby mali byť ten najväčší HIT jari.

Ak chce byť žena trendy a IN, nech sa zameria na zdravú pleť a zvolí prirodzený žiarivý vzľad. Ak k tomu pridá aj úsmev, nikdy nevyjde z módy :) Inšpirovať sa môžete aj na Nelinom Instagrame.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Ku lepšej vizáži aj tvárovou gymnastikou

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM