Michal Demjanovič Rôzne

Hotel Astória

a

Národnou ulicou sa začína hlavná pešia trasa vedúca cez Žilinu. Trasa vedie od železničnej stanice cez Námestie A. Hlinku až do historického jadra mesta. V tomto článku vám prinášame unikátne zábery, ktoré v sebe spájajú históriu s prítomnosťou a skrývajú tak v sebe neopísateľnú atmosféru.

Fotografie sú takmer dokonalo skombinované, prelína sa na nich fascinujúca minulosť s dnešnou prítomnosťou. Na fotkách je vidieť najznámejšie budovy, ktoré sa nachádzajú na Hviezdoslávej, Národnej ulici až po záber z Námestia A. Hlinku. Zábery zachytávajú budovy ako Hotel Polom, Hotel Astória či Hotel Metropol (dnes Všeobecná zdravotná poisťovňa), no čo tomu dáva náboj je kontrast, kde sú ľudia z minulosti zasadený do súčastnosti.

Z histórie

Národná ulica

Národná ulica bola v v minulosti hlavným obchodným centrom mesta. Ulica pravidelne menila názov a doteraz ju niektorí obyvatelia mesta nazývajú „Masaryčka“. V prvopočiatku sa nazývala Železničná ulica, od roku 1901 do roku 1919 Ulica Ľudovíta Košuta. Od februára 1919 ju premenovali na Masarykovsku a v roku 1939 na Hlinkovu ulicu. V roku 1945 sa ulici vrátil názov Masarykova, ale tento názov po roku 1948 zmenili na Ulicu Slovenského národného povstania. V eufórii po roku 1990 ju 25.januára 1990 opäť premenovali na Masarykovu a v roku 1992 ju pri premenovaní žilinských ulíc zmenili na Národnú ulicu.

Hotel Astória

Priestor dnešného Námestia Andreja Hlinku sa začal výrazne meniť na začiatku 20. storočia. Jednou z najznámejších budov je Hotel Astória. Na rohu dnešnej Národnej ulice a Sadu SNP stál na začiatku 20. storočia prízemný obytný dom, ktorý mal vzhľad poľovníckeho zámočku s vežičkou. V roku 1927 na jeho mieste postavili Hotel Astória s desiatimi izbami a kaviarňou na prízemí. Pôvodná majiteľka zámočku dostala v tomto hoteli dve izby na doživotné užívanie.

Pre zaujímavosť, v hoteli sa 6. októbra 1938 zišlo posledné zasadnutie Krajinského vedenia KSČ na Slovensku a rozhodlo o príprave prechodu do ilegality. V štyridsiatych rokoch bol v budove umiestnený Obchodný dom Eva. Od šesťdesiatych rokov do roku 1986 tu sídlili Okresná ľudová knižnica a Okresné osvetové stredisko. Počas socializmu bola na prvom poschodí umiestnená aj Pamätná izba dejín KSČ v regióne Žilina. V súčasnosti je v budove opätovne hotel s pôvodným názvom, ktorý je ale v súčastnosti zatvorený.

Hotel Polom

História a počiatky hotela Rémi (dnes Hotel Polom) boli veľmi nenápadné a skromné. V roku 1895, na začiatku vtedy ešte poľnej cesty vedúcej ku železničnej stanici a oproti dnešnému hotelu Polom, postavil poľský občan pôvodom z Osvienčimu, Hendrich Ziegeltuch jednoposchodový hotel a hostinec.Pred prvou svetovou vojnou bolo v desaťtisícovej Žiline šesť hotelov. Najreprezentač­nejším z nich bol hotel Rémi s tridsiatimi izbami, ústredným kúrením a elektrickým osvetlením. Aj dnes je považovaný za najkrajší hotel v Žiline. Svojou atraktívnou polohou neďaleko centra mesta je predurčený najmä pre obchodných klientov.

V roku 1951 bol premenovaný na hotel Polom. Bol rekonštruovaný v rokoch 1980 – 1983 a terajšiu podobu získal po rekonštrukcii v rokoch 2006 – 2007. Pre zaujímavosť, v medzivojnovom období mal hotel bohatú klientelu, stretávali sa tu dôležití židovskí obchodníci a uzatvárali rýchle, najmä bartrové obchody s drevom. Burza informácií prebiehala pri biliarde, šachoch alebo kartách.

Hotel Metropol

Tento prízemný dom postavil Leimdörfer už v roku 1901. Nemá síce architektonickú hodnotu, ale ako obchodné miesto oproti stanici mal a má veľkú cenu a slúži pre obchodné účely dodnes. V roku 1928 dostal Leimdörfer stavebné povolenie na stavbu hotela Metropol. Plánovaný projekt spočiatku zamietli, kvôli tomu, že mesto plánovalo po výstavbe novej železničnej stanice veľké namestie. Plánované rozšírenie námestia sa nakoniec neuskutočnilo.

V období prvej Československej republiky bol Metropol druhým najväčším hotelom v meste. Po nástupe socializmu v roku 1948 a postupnom znárodňovaní patril medzi štyri hotely, ktoré v Žiline zostali fungovať (Polom, Metropol, Grand a Dukla). Zaujímavosťou je, že v hoteli dva krát prespal Karel Gott počas koncertovania v Žiline. Koncom 60. rokov 20. storočia bývala v Metropole i Helena Vondráčková

Zdroj: Patrik Groma, Štanský, P., Mrva, M., Potulky starou Žilinou 2, Artis Omnis s.r.o. Žilina 2012, str. 26.

Foto: Jozef Chromiak

Po stopách predkov: Od Hviezdoslavovej ulice až po Námestie A. Hlinku
5
Galéria
Foto: Jozef Chromiak / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM