Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

O móde so žilinčankou Petrou Tichou (38): Čo by nemalo chýbať v žiadnom šatníku?

Styling je Petrinou vášňou už viac ako 10 rokov. Rozhovor o jarných farbách, módnych trendoch a o tom, čo by nemalo chýbať v šatníku žiadnej ženy.

Ilustračný obrázok k článku O móde so žilinčankou Petrou Tichou (38): Čo by nemalo chýbať v žiadnom šatníku?
17
Galéria
Zdroj: Archív Petry Tichej

S Petrou Tichou sme sa stretli pri príjemnom rozhovore o móde a trendoch v prichádzajúcej jarnej sezóne. Prezradila nám, že sa po dlhoročných životných a pracovných skúsenostiach v zahraničí vrátila do rodnej Žiliny. Keďže móda a štýl sú jej veľkou láskou, rozhodla sa tento svoj koníček postupne sprofesionalizovať. A jej veľký sen sa pomaly začína plniť.

Venovať sa móde vyžaduje nielen vkus, ale aj prehľad. Petra sa teda nielen samovzdeláva, rozhodla sa zasadnúť aj do školských lavíc. Počas svojho pobytu v Prahe absolvovala certifikovaný kurz stylingu na prestížnej Škole stylu. Veľkou inšpiráciou jej bola práve zakladateľka a majiteľka Školy stylu Alena Šafratová.

Veľa inšpirácie načerpala aj počas obdobia ktoré prežila v Londýne, Budapešti, Prahe a Dubaji.

Petra sa v Žiline spolupodieľa aj na organizácii podujatí SWAP, ktorej zámerom je šetrenie životného prostredia prostredníctvom vzájomnej výmeny oblečenia vo výbornom stave. Vo februári pripravuje so svojou kamarátkou Katarínou Hulínovou módny kurz pre ženy, kde by mohli nielen stráviť príjemný čas, ale aj sa naučiť tvoriť šatník podľa svojich potrieb. Inšpiráciu môžete čerpať aj na Petrinom Instagrame.

Inšpirujte sa Petrinými spokojnými klientkami
15
Galéria
Zdroj: Archív Petry Tichej

Ako prebieha zmena štýlu respektíve módne poradenstvo?

Začína sa prvým krokom a to bezplatnou úvodnou konzultáciou. Počas tohoto stretnutia sa dozviem, čo klient/klientka očakáva, prečo má záujem o zmenu alebo definovanie svojho štýlu, aký má životný štýl, čo ju/ho trápi a predovšetkým aký má typ postavy. Po nastavení spolupráce s klientkou odporučím začať s organizáciou šatníka a následne pokračovať spoločnými nákupmi, ktoré sú vždy prispôsobené potrebám a možnostiam klienta. Poradím zopár typov a trikov ako si začať budovať šatník v štýle, ktorý naozaj pristane, ktorý sa hodí k vašej osobnosti, postave a aj k rozpočtu.

Viete ako sa dá vytvoriť nadčasový a multifunkčný šatník? Viete ako sa dá vyhnúť známemu pocitu “nemám čo na seba”?

Dôležitý je princíp jednoduchosti a kombinovateľnosti oblečenia. Vaša skriňa by mala obsahovať len tie veci, ktoré vystihujú váš štýl, ktoré vám sedia a ktoré k sebe ladia. Veci ktoré len zaberajú miesto a vôbec ich nenosíte – z akéhokoľvek dôvodu, je dobré zrecyklovať – napríklad na podujatiach typu SWAP. Najbližší SWAP sa uskutoční 17. marca v priestoroch Novej synagógy v Žiline.

Čo by nemalo chýbať v šatníku žiadnej ženy?

Každá žena by mala mať k dispozícii bielu košeľu a aspoň jedny naozaj dobre padnúce džínsy. Chýbať by nemali malé čierne šaty vhodné na každú príležitosť a klasické dámske lodičky v dvoch farbách, čiernej aj béžovej. Takisto čierne nohavice – elegantné, cigaretové, ideálne s mierne vysokým pásom, ďalej dobre padnúce sako aspoň v dvoch farebných prevedeniach – bledej a tmavej, nadčasová kabelka, čierna sukňa – puzdrová alebo v tvare A, športovo elegantné tenisky a nadčasový strih kabáta – v akejkoľvek farbe.

Blíži sa jar, v akých farbách sa budú niesť sezónne trendy?

Americká spoločnosť Pantone zvolila pre rok 2019 farbu koralovú, presne odtieň Living Coral (živá koralová). Ide o odtiene oranžovej farby so zlatistým nádychom, plných optimizmu a intimity.

Aké materiály budú moderné?

Veľkým hitom sezóny SS19 sa stávajú stále viac obľúbené skladané plisové sukne. Plis bude hitom tiež na šatách, overaloch, či blúzkach. Po dlhých 20 rokoch sa vracajú v plnej sile aj háčkované šaty. Nosiť sa bude aj naďalej koža, eko koža, nesmrteľná čipka, military štýl, uniformné oblečenie, flitre, strapce a zvieracie vzory, ktoré sa objavia nielen na doplnkoch, ale aj sukniach, nohaviciach, sakách a šortkách. 80.-90. roky budú naďalej inšpiráciou, a tak sa budú nosiť veľké mašle, bodky, výrazné potlače, neónové farby, voľné šaty previazané v páse, klasická modrá rifľovina, zvonové nohavice, mini kabelky s výraznými 3D aplikáciami, statement tenisky a špicaté lodičky.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM