Jozef Milan Kultúra

Fašiangová bursa v Lipt. Sliačoch

(foto z roka 2011) Najväčšia liptovská obec bola v sobotu (4.2.) popoludní dejiskom tradičnej fašiangovej bursy. Presnejšie - dejiskom podujatia boli Vyšné Sliače, čo je pre domácich pamätníkov dôležité.

Obecný úrad Lipt.Sliače, Folklórna skupina Sliačanka a DHZ- Vyšný zorganizovali tradičnú sliačanskú BURSU. Miestnych folkloristov neodradilo od rozospievanej a roztancovanej pochôdzky ani mrazivé počasie. Po symbolickej pochôdzke okolo Vyšného Sliača BURSA pokračovala na parkovisku za obecným zariadením Prameň, kde sa predávali zabíjačkové špeciality a varené vínko. Večer bolo v Prameni posedenie pri hudbe.

„Liptovské Sliače sú známe ako dedina, kde sa uchovávajú folklórne tradície. Počas celého roka pravidelne organizujeme rôzne tematické podujatia a pravá fašiangová bursa nemôže medzi nimi chýbať. Naši predkovia sa vedeli pri takýchto príležitostiach stretnúť. Rovnako to chceme dokázať aj my, hoci žijeme v úplne inej dobe,“ zdôraznil pre TASR starosta Ján Ondrejka. Dušou fašiangového sprievodu bola ako obvykle vedúca folklórnej skupiny Sliačanka Alena Balážecová. „Fašiangy bývali u nás doménou mládencov a dievok, neskôr sa tejto tradície ujali hasiči. Už dve desaťročia v nej pokračuje naša folklórna skupina. Trošku nás zaskočila pomerne veľká zima, tak sme si povedali, že obídeme aspoň jednu, dve ulice, aby sme nezabudli, čo sa patrí,“ vysvetlila. Jedným z najstarších pamätníkov sliačanskej bursy je obecný kronikár Ľudovít Ondrejka, ktorý sa v sprievode bravúrne zhostil úlohy bubeníka. „Kedysi bolo zvykom vytancovať všetky ženy pred každým domom. Naša dedina sa poriadne rozrástla, za jeden deň by sme to už určite nezvládli. Sem-tam sa uprostred ulice pristavíme, pozvolávame všetkých a spoločne si zaspievame, zatancujeme,“ do­dal.

Zdroj: TASR Foto: www.liptovskesliace.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM