Michal Demjanovič Rôzne

Kochať sa z nich je zážitok: 5 TOP rozhľadní v okolí Žiliny

Výhľad na mesto či okolitú prírodu? Objavovať krásu našej domoviny možno hneď z niekoľkých miest. Vyberte sa rovno na tie najvyššie.

Ilustračný obrázok k článku Kochať sa z nich je zážitok: 5 TOP rozhľadní v okolí Žiliny
7
Galéria
Zdroj: Miloš Prezident Komorovský

Svederník

Rozhľadňa na Svederníckom vrchu (551 m n. m.) sa nachádza pri obci Svederník je trojpodlažná drevená stavba v tvare jednoramenného kríža. Náročné práce na výstavbe začali v roku 2013 a ukončené boli v roku 2016. kedy bola slávnostne otvorená 25. 6. 2016. Z rozhľadne je nádherný výhľad na Javorníky, Malú Fatru, Súľovské skaly, Žilinskú a Bytčiansku kotlinu, ako aj na rieku Váh a Hričovskú priehradu. K rozhľadni sa dostaneme od Kaplnky sv. Štefana v centre starej časti obce, odkiaľ sú umiestnené smerové tabuľky. V lesnom poraste sú na stromoch aj orientačné značky a malé smerové tabuľky. Výstup nie je náročný, pre menej zdatných turistov trvá asi 60 minút.

Zákopčie

Náchadza sa pri obci s rovnakým názvom, v časti Petránky – Marťakovský kopec v okrese Čadca. Je postavená z kameňa, vrch je vybudovaný z dreva. Nahor sa dostanete po točitom schodisku, v ktorom sú umiestnené plastiky z kovu a dreva, či už v oknách alebo na stenách. Rozhľadne sa nachádza v nadmorskej výške 854 metrov, ponúka výhľad na okolité hory a polia. Vznikla v roku 2011. V jej okolí vedie turistický chodník, ktorý sa v lete využíva na pešiu turistiku a cykloturistiku a v zime tadiaľ vedie bežecká trať.

Terchovské srdce

Je jednou z dominant rodiska Juraja Jánošíka. Má výšku 30 metrov. Rozhľadňa Terchovské srdce stojí na kopci Oblaz, na ktorom stála šibenica pre legendárneho filmového Jánošíka – Paľa Bielika. Rozhľadňu s náučným chodníkom vybudovala obec Terchová v rámci projektu cezhraničnej spolupráce „Spoločne k poznaniu a ochrane prírody“ s českou obcou Třanovice.

Bobovec

Až 16 metrov meria rozhľadňa na vrchu Bobovec, ktorá sa nachádza nad Starou Bystricou. Je postavená z kameňa a dreva, v nadmorskej výške 723 metrov. Leží na hranici katastrov obcí Stará Bystrica a Radôstka a od Slovenského orloja v Starej Bystrici k nej vedie značkovaný žltý turistický chodník. Autor projektu má v rozhľadni umiestnených niekoľko umeleckých diel na tému anjelov. Nielen na vnútorných stenách rozhľadne, ale aj vo funkčných prvkoch okenných mreží. Z rozhľadne je dobrý výhľad na Malú Fatru, Martinské Hole, Veľkú Raču, či na Lysú Horu v Českej republike. Vznikla v roku 2011 a v noci je osvetlená.

Zarúbaná Kýčera

Rozhľadňa leží na kopci Zarúbaná Kýčera (884 m n. m.) v katastri obce Veľké Rovné a je to trojpodlažná drevená stavba. Bola otvorená 1. 1. 2014. Prístup na rozhľadňu je po žltej turistickej značke z miestnej časti Ivor cez osadu Dolinky. Popri ceste a chodníku je postavených šesť informačných panelov, na ktorých sa oboznámite s históriou obce, architektúrou, geológiou, geomorfológiou, rastlinami a živočíchmi. Z rozhľadne sú úchvatné výhľady na okolitú prírodu, smerom na Žilinu a Bytču, pohoria Malej Fatry, Strážovské vrchy a Moravsko-sliezske Beskydy.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM