Igor Petrík Správy

Žilinu čaká Noc literatúry: Nevšedné čítačky budú aj v CO kryte

Piaty ročník originálneho podujatia v Žiline sa blíži. Ako po minulé roky, čítačky budú prebiehať na niekoľkých miestach a niektoré budú skutočne "netradičné."

Ilustračný obrázok k článku Žilinu čaká Noc literatúry: Nevšedné čítačky budú aj v CO kryte
Zdroj: Dnes24.sk

Osem netradičných miest v Žiline sprístupní na jeden večer svoje priestory verejnému čítaniu z kníh ôsmich európskych autorov, počas Noci literatúry v stredu 13. mája.

„Tento rok sa bude čítať v technickom „zákulisí“ Mestskej plavárne, v priestoroch žilinskej Diecéznej charity, CO kryte pod Fakultnou nemocnicou s poliklinikou, pivárni Tempo, Športovej hale na Bôriku, v susediacich budovách Elektrární a Ciachovne a v Literárnom parčíku a podzemnom archíve Krajskej knižnice v Žiline,“ povedala Barbora Uríková, organizátorka akcie, z kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie.

„Čítania budú prebiehať od 18.00 do 22.00 na všetkých miestach súčasne, preto vaša trasa môže začať na ktoromkoľvek mieste. Čítať sa bude v 30 minútových intervaloch, 15 minút čítanie, 15 minút presun na ďalšie miesto. Diváci tak majú možnosť stihnúť počas noci prejsť všetky miesta,“ vysvetľuje Uríková.

Doplnila, že na jednotlivých miestach budú čítať rôzne osobnosti zo Žiliny a slovenskej kultúrnej scény – riaditeľka Nadácie krajina harmónie Soňa Holúbková, športový organizátor, tréner a športovec Peter Zanický, umelecká vedúca Bábkového divadla Žilina Jana Eliášová, herečka Anna Čonková, podnikateľ a developer Slavomír Bodis, svetový vodný slalomár Ľuboš Šoska, Viktor Szitkey a Martin Čech.

„Na každom z uvedených miest dostanete brožúrku s mapkou a podrobnými informáciami. Účastníci môžu naviac na každom navštívenom mieste získať pečiatku. Kto zozbiera všetkých osem pečiatok, bude zaradený do žrebovania o knižné tituly, z ktorých ukážky sa budú počas Noci literatúry čítať,“ povedala Uríková. Záverečné „literárne ponocovanie“ a žrebovanie súťaže sa uskutoční v kníhkupectve Artforum na Mariánskom námestí.

Foto: Stanica Žilina – Záriečie

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM