Rôzne

Žilinský učiteľ tanca Ľuboš Plešinger prehovoril o venčekoch: Toto na jednom z nich predviedla Zuzana Belohorcová!

Poctivé skúšanie, hodiny strávené na tanečnom parkete, drina a pot. Aj takto môže vyzerať príprava na venček. Tradícia pretrvávajúca roky stále robí z chlapcov mladých džentlmenov a z dievčat dámy. Ako to vyzerá u nás, sme sa opýtali známeho učiteľa tanca Ľuboša Plešingera.

Ilustračný obrázok k článku Žilinský učiteľ tanca Ľuboš Plešinger prehovoril o venčekoch: Toto na jednom z nich predviedla Zuzana Belohorcová!
Zdroj: Dnes24.sk

Rodičia sa môžu tešiť z toho, že konečne vidia svojho syna v obleku. Vidia, že malo zmysel ho vychovávať, lebo ako sa správa na venčeku, ako je galantný, tak im tým poďakuje za výchovu, opisuje s úsmevom jeden z prínosov venčekov Ľuboš Plešinger, učiteľ tanca a majiteľ Tanečnej školy Plešinger.

„Myslím, že kto toto absolvuje, je lepší človek. Naučí sa tancovať, spoločensky správať, je z neho gentleman, vie sa postarať o partnerku, vie prezentovať meno svojej budúcej firmy, svojej manželky či priateľky. Je to človek, ktorý je pripravený do života po kultúrno-spoločenskej stránke,“ dopľňa učiteľ s 25 ročnou praxou: „Venček je vlastne takou malou maturitou.“

Belohorcová na venčeku

Ako sám hovorí, v jeho tanečnej škole robia venčeky pre študentov stredných škôl. „Venčeky ponúkame (a robíme) pre všetky stredné školy v Žiline. Samozrejme, najväčší záber je na gymnáziách, kde to je tradíciou, kde aj rodičia chcú, aby deti niečo také absolvovali. Horšie je to na odborných školách,“ vysvetľuje učiteľ tanca.

Ľuboš Plešinger hovorí, že ročne má 7 až 10 venčekov. Najviac mu však v pamäti utkveli venčeky jeho troch detí. Alebo ten, na ktorom sa krásne predviedla známa rodáčka z nášho mesta. Išlo o nikoho iného ako Zuzanu Belohorcovú, ktorá ako je známe, študovala operný spev. A na venčeku táto žilinská rodáčka tak zaspievala všetkým prítomným opernú áriu.

„Snažím sa po čase venček inovovať, o nové veci, súťaže. Aj deti sú trochu iné, sú viac "počítačové.“ Sú presné, prídu, odtancujú, odídu. Kedysi boli viac živé, žoviálnejšie, hravejšie. Ale stále sú tvárne, stále sa s nimi dá robiť. Z nich čerpám pozitívnu energiu, preto som stále mladý a mám stále 15–16," usmieva sa učiteľ tanca.

Kým sa však chlapec či dievča dopracuje k venčeku absolvuje 10 lekcií, učí sa hodinu a pol týždenne. „Na tanečnom kurze učím 10 tancov. Spoločenské, latinsko-americké a tzv. národné. Anglický valčík, viedenský valčík, argentínske tango, americký foxtrot, kubánska čača, amrický džajv, polka – slovenská aj česká, čardáš, twist a blues,“ opisuje učiteľ tanca.

Negatívnych vecí je málo

Obyčajne začína venček okolo 18.00 hod. „Ja ho moderujem, pripravujem a celý vediem. Sú tam tri hodiny programu, súťaž piatich tancov, ukážky pred rodičmi, čo sa deti naučili. Tanec s rodičmi, potom tanec rodičov. Súťaže o tanečného kráľa, o miss venček. Keď to všetko opadne, dáme ceny, medaily, tak pustíme takú vlnu, kde sa hrá aj disko, aj moderné veci, ľudia sa bavia.“ Učiteľ tanca hovorí, že na venčeku sa len málokedy stane niečo negatívne. „Aj decká vždy upozorním, nepite, nefajčite, ste stredobodom pozornosti, ste ako vtáky v tŕni, rodičia vás sledujú. Buďte slušní,“ uzatvára Ľuboš Plešinger.

FOTO: Žilinský učiteľ tanca Ľuboš Plešinger o venčekoch
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM