Michal Demjanovič Rôzne

Žilinský tréner v ROZHOVORE: Pokiaľ sa ľudia naučia správne cvičiť s vlastnou váhou, nepotrebujú na to stroj

Tomáš Krpelán (26) cvičí osem rokov a trénovaniu sa venuje už tri roky. V rozhovore prezradil podľa čoho si ľudia vyberajú osobného trénera, aj to aký najvýraznejší výsledok s klientom dosiahol.

Ilustračný obrázok k článku Žilinský tréner v ROZHOVORE: Pokiaľ sa ľudia naučia správne cvičiť s vlastnou váhou, nepotrebujú na to stroj
Zdroj: Dnes24.sk

Tomáš Krpelán (26) pochádza z Prievidze. Študoval v Prievidzi odbor mechanik počítačových sietí. Momentálne pracuje v Žiline ako osobný tréner. Tomáš je držiteľom medzinárodného trénerského osvedčenia II. stupňa so špecializáciou fitness. Špecializuje sa na rozvoj kondičných a koordinačných schopností, zdravotný tréning, redukciu podkožného tuku, budovanie svalovej hmoty, formovanie problémových partií a odstraňovanie bolestí chrbta. Rovnako sa venuje poradenstvu v oblasti výživy.

Ako dlho sa venuješ cvičeniu a trénerstvu?

Cvičím osem rokov. Trénovaniu sa venujem naplno tri roky.

S čím za tebou ľudia najčastejšie chodia?

Najčastejšie za mnou chodia ľudia, keď potrebujú odstrániť bolesti chrbta. Ďalšou skupinou sú ľudia, ktorí chcú schudnúť, tam patria väčšinou ženy. Tiež za mnou chodia ľudia, ktorým ide o spevnenie svalov a zlepšenie kondície.

Podľa čoho si ľudia vyberajú osobného trénera?

Sú tri kategórie ľudí. Prvou sú ľudia, ktorí prídu k danému trénerovi na odporúčanie. Druhou kategóriou sú ľudia, ktorí prídu a prečítajú si popis a podľa toho sa rozhodnú. Treťou sú ľudia, ktorí sa rozhodujú podľa sympatií. Prídu, vidia trénera, povedia si: chcem takto vyzerať alebo nechcem? Ak chcú, oslovia daného trénera, ak nie, hľadajú ďalej.

Keď vidíš ľudí v posilke, ktorí cvičia nesprávne, upozorňuješ ich na to?

Na začiatku som to robil. Prvý polrok, keď som spravil papiere, tak som vedel prísť a upozorniť, že na tomto by si mohol popracovať. No teraz postupom času to nejak neriešim. Pokiaľ človek chce kvalitný tréning, tak príde za mnou alebo iným trénerom. Pokiaľ nemá záujem, tak to neriešim.

Vieš povedať nejaké kuriozity?

Tých kuriozít je veľmi veľa. Pravidelne vídavam ľudí, ktorí cvičia cviky, ktoré sú pre nich nevhodné. Je to spôsobené aj tým, že fitness magazíny presadzujú cviky, ktoré by tí ľudia nemali robiť.

Uprednostňuješ cviky na stroji alebo s vlastnou váhou?

Myslím si, že v jednoduchosti je krása. Pokiaľ sa ľudia naučia správne cvičiť s vlastnou váhou, nepotrebujú na to stroj.

Podarilo sa ti s tvojim klientom spraviť nejakú poriadnu zmenu?

Mám vysokú úspešnosť, pokiaľ mi ľudia vydržia trénovať 3–4 mesiace. Najpozoruhodnejšou zmenou je baba, ktorá mala 125 kg. Teraz má 82 kg a trénujem ju za trénerku. Trénujeme spolu 9× týždenne. Zo začiatku mala problémy s chrbtom a nevedela sa zohnúť. Tým, že začala cvičiť, sa jej svaly spevnili a získala kondíciu a bolesť chrbta zmizla. Zaznamela nárast svalovej hmoty, dokáže sa najesť viac ako predtým a nepribrať.

Je ťažké motivovať ľudí, aby sa prekonali?

Je to veľmi individuálne. Závisí to aj od trénera. Začal som chodiť na kurzy couchingu a psychológie, aby som vedel správne motivovať klientov. Myslím si, že to je veľmi dôležité. Pokiaľ má človek svoj cieľ, tak ho nepotrebujem až tak veľmi motivovať, ale sú ľudia, ktorí potrebujú byť neustále motivovaný.

Máš ty sám svojho osobného trénera?

Momentálne nemám ale začal som riešiť spoluprácu. Mám menší problém nájsť si trénera na môj štýl cvičenia, preto musím hľadať v Maďarsku. Potrebujem ho, lebo tréner si môže všimnúť veci, ktoré ja nevidím. Bude mi vedieť povedať iný tréningový postup. Každý plán by mal byť individuálny a sedieť na mieru danému klientovi, univerzálny plán neexistuje. Každý je iný a tomu sa potrebuje prispôsobiť tréning aj strava.

Aké sú tvoje ciele, ktoré by si chcel dosiahnuť?

Mojím osobným cieľom je naučiť ľudí ako sa správne stravovať a cvičiť pri minimálnych nákladoch. Mojím športovým cieľom je zvládnutie Beast Tamera od najprestížnejšej asociácie StrongFirst.

Ako vyzerá tvoj bežný deň?

Vstávam ráno o 5:20. Nachystám sa do práce, kde o šiestej mám prvého klienta. O 10:00 skončím. Po tomto prvom bloku idem do obchodu, kde nakúpim veci na obed. Strava, ktorú v daný deň konzumujem závisí či mám voľný alebo tréningový deň. Na obed riešim administratívu alebo svoj prvý tréning. Potom si oddýchnem, niečo naštudujem a okolo 15:00 mi začína druhý blok tréningov, ktorý trvá do 21:00. Medzi tým, keď mám voľno, zaraďujem ďalšie svoje tréningy.

Čítajte tiež:

Jozef (24) vyrástol pri Žiline, teraz žije v Írsku: Odísť bolo moje najlepšie rozhodnutie

FOTO: Mladý žilinský fotograf Matej (20): Najradšej fotím to z čoho vyžaruje život

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM