Michal Demjanovič Rôzne

Jozef (24) vyrástol pri Žiline, teraz žije v Írsku: Odísť bolo moje najlepšie rozhodnutie

Jozef Nešpor (24) je mladý človek, ktorý dlhé roky býval pri Žiline. Pred dvomi rokmi sa rozhodol vycestovať do Severného Írska. Aký dôvod ho k tomu viedol a čo ďalšie prezradil?

Ilustračný obrázok k článku Jozef (24) vyrástol pri Žiline, teraz žije v Írsku: Odísť bolo moje najlepšie rozhodnutie
Zdroj: Dnes24.sk

Má 24 rokov, býval v Hrabovom – dedine vzdialenej 1 km od mesta Bytča a 18 km od Žiliny. Študoval umelecko remeselné spracovanie kovov (umelecké kováčstvo) v Kysuckom Novom Meste. Momentálne žije v Severnom Írsku, kde si aj našiel prácu v strojníckej firme. V rozhovore prezradil aj to, aké rozdiely vidí medzi krajinami.

Čo bol dôvod pre ktorý si sa rozhodol vycestovať do Severného Írska?

Tým dôvodom bola moja priateľka, ktorá zo Severného Írska pochádza. Zoznámil som sa s ňou na Slovensku. Stretli sme sa na jednom štvordňovom stretnutí, keď tu bola ako dobrovoľníčka v kostole, ktorý som v tej dobe navštevoval. Po týždni musela odísť naspäť do Írska a tak som mal dve možnosti. Nechať to tak, alebo spraviť veľmi veľký krok a odcestovať za ňou, kde sa pokúsiť nájsť si prácu a skúsiť začať žiť 2000 km od domova. Našťastie som sa rozhodol pre druhú možnosť.

Aké boli tvoje začiatky? Vedel si po anglicky?

Predtým ako som spoznal svoju priateľku, bola moja angličtina dosť slabá. Vedel som sa predstaviť, napočítať do 1000 a nejaké slovíčka, no skladať vety a komunikovať na ako takej úrovni, som mal problém. Pred odchodom do Severného Írska som mal dva mesiace na prípravu, takže keď som sem prišiel, stále to nebolo ono, ale ako tak som sa vedel dohovoriť.

Ako potom prebiehal rozhovor s tvojou priateľkou o tom, že by si s ňou chcel začať chodiť ?

Veľmi mi vtedy pomohol google prekladač :)

Čomu sa tam momentálne venuješ?

Momentálne pracujem pre jednu strojársku firmu ako robotník. Náplňou mojej práce je zváranie, rezanie ocele a práca na kovoobrábacích strojoch.

Je ťažké nájsť si prácu v Severnom Írsku ?

To záleží od mnoho faktorov ako sú napríklad: kvalifikácia, znalosť angličtiny, vzdelanie, pracovné skúsenosti a veľa ďalších. Mne trvalo nájsť si prácu pár mesiacov. Mal som 4–5 pohovorov a na veľa žiadosti o prácu mi ani neodpovedali. Niektoré firmy sú tu tak povediac zamerané na to, aby zamestnávali ľudí z domova, a nie ľudí z Európy, čo je ďalší faktor, ktorý sťažuje proces hľadania si práce. Povedal by som, ak máš dobru znalosť jazyka, máš ako také skúsenosti a nebojíš sa pracovať nemal by si mať problém nájsť si prácu.

V čom je podľa teba najväčší rozdiel medzi Slovenskom a zahraničím?

Rozdielov je tu viac. Ľudia (aspoň v lokalite kde bývam) sú omnoho viac priateľský, prihovoria sa ti tu na ulici, zdravia ťa aj keď ťa vôbec nepoznajú, povedal by som že, ľudia sú tu viac otvorení. To čo už je verejným tajomstvom je, že kvalita potravín je tu na úplne inej úrovni a veľa krát za nie až tak veľký cenový rozdiel. Minimálna mzda je tu podstatne vyššia ako na Slovensku, a povedal by som že aj kvalita života.

V zahraničí si už niekoľko rokov. Je niečo, čo ti tam zo Slovenska chýba?

Rodina, občas jedlo, ale to si viem väčšinu pripraviť aj tu, ale ako sami viete, od maminky chutí najlepšie :). Potom mi chýbajú moji priatelia a snáď lacné pivo !

Keď v zahraničí povieš, že si zo Slovenska, vedia kde to je?

Väčšinou nevedia, často si nás mýlia so Slovinskom, ktoré aj tak netušia kde je alebo poznajú názov Československo.

Plánuješ sa vrátiť žiť na Slovensko alebo zostať v Severnom Írsku?

Nad touto otázkou som už veľa krát premýšľal a pravdou je, že momentálne neviem na ňu odpoveď. Zatiaľ som tu šťastný, som sám sebe pánom, tvrdo pracujem a mám zo seba po práci dobrý pocit. Mám tu priateľku, ktorá ma v pláne žiť a pracovať pre BBC rádio v Belfaste, keďže je to jej sen. Zatiaľ neplánujem návrat, ale je možné, že sa to časom zmení.

Odporučil by si mladým ľuďom, vyskúšať si život v zahraničí?

Určite! Keď si raz založia rodiny, už to bude ťažšie, takto ich môže držať maximálne škola alebo rodičia, možno nejaké iné dôležité povinnosti. Úprimne, nie je to najľahšie žiť sám v krajine, kde nemám kamarátov zo Slovenska a rodinu, ale aj tak, krok ktorý som spravil keď som sem prišiel, stále považujem za jedno z najlepších rozhodnutí v mojom živote.

Na čo by sa mali ľudia pred odchodom do Severného Írska pripraviť?

Na dážď, vietor, zimu a ešte viac dažďa. Teda teplé a nepremokavé oblečenie. Tiež by sa mali pripraviť na to, že všade uvidia veľmi veľa oviec. Pokiaľ ste v Severnom Írsku nikdy neboli, rozhodne stojí za to sem prísť a stráviť v tejto krásnej krajine nejaký čas. Je tu prekrásna príroda, všetko je zelené, majú tu veľmi pekné kamenisté a piesočné pláže, krásne útesy, bohatú históriu, a ak nemáte radi teplé počasie ako ja, tak je táto krajina dokonalým miestom pre vás! Pokiaľ tu ale plánujete pracovať, je dobre sa na to pripraviť dopredu, hľadať prácu na internete, ak tu máte známych, poprosiť ich o pomoc a skúšať si dohodnúť pohovory pred tým ako odletíte.

Čítajte tiež:

FOTO: Mladý žilinský fotograf Matej (20): Najradšej fotím to z čoho vyžaruje život

Miro (23) zo žilinského kina poriadne zabil: Vtipná príhoda, z ktorej padnete smiechom :)

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM