Rôzne

Žilinský gynekológ Robert Ficek: 5 vecí, s ktorými sa na mňa pacientky obracajú najčastejšie

Na aké problémy sa ženy najčastejšie pýtajú gynekológa, sme zisťovali u primára Gynekologicko - pôrodníckeho oddelenia žilinskej nemocnice, Roberta Ficeka. Okrem najčastejšie kladených otázok nám však pripojil aj niekoľko rád.

Ilustračný obrázok k článku Žilinský gynekológ Robert Ficek: 5 vecí, s ktorými sa na mňa pacientky obracajú najčastejšie
Zdroj: Dnes24.sk

Roberta Ficeka, primára Gynekologicko – pôrodníckeho oddelenia FNsP Žilina sme sa opýtali na päticu najčastejšie kladených otázok od pacientok. Pripojil k nim aj rady, ako týmto problémom predísť.

1. Som tehotná, začala som krvácať, prečo to je, môžem za to ja, ako tomu predísť?

Za krvácanie v tehotnosti, ktoré sa najčastejšie vyskytuje v prvej tretine tehotnosti, môže veľa faktorov. Pátrať po pravej príčine v stave, keď tehotná žena krváca, v zásade nie je potrebné. Nevyhnutné je ale včas vyhľadať pomoc, adekvátne podľa možností liečiť, byť v telesnom i duševnom kľude a nestresovať sa otázkami prečo. Samotná tehotná žena za to v zásade nemôže.

2. Krvácam mimo menštruácie

Krvácanie mimo menštruačného krvácania mnohokrát nepredstavuje zásadný problém. Môže ísť o nevinné krvácanie v strede menštruačného cyklu, tzv.ovulačné krvácanie, ktoré ak nie je silné nepredstavuje žiadny problém, no určite môže byť nepríjemné. Potom sú to rôzne, ľudovo povedané, hormonálne poruchy, ktoré sa však v spolupráci s gynekológom dajú zvládnuť. Môže ísť ale aj o krvácanie, výstražné znamenie, pri začínajúcom nádorovom ochorení ženských rodidiel. Tu musím zdôrazniť potrebu mať svojho gynekológa a nezanedbávať preventívne prehliadky.

3. Mám cystu na vaječníku, čo to znamená a ako sa to dá liečiť?

Cysta je v zásade novotvar v danom orgáne, ktorý nemá vzhľad nádoru v obvyklom zmysle slova, ale dutiny vyplnenej tekutinou. Pomerne časté sú na vaječníkoch a mnohokrát vznikajú pomerne rýchlo, i v jednom menštruačnom cykle a bývajú vyjadrením nejakej hormonálnej poruchy. Často odznejú samé a žena ani nevyhľadá pomoc. Inak je to v prípade, keď sa komplikujú, čo býva spojené hlavne s bolesťou v podbrušku a sú často dôvodom operačného riešenia. Iným typom sú nádory cystického tvaru, ktoré sa vyvíjajú dlhšie, komplikujú sa neskôr a tu opäť treba zdôrazniť preventívne prehliadky.

4. Mám bolestivú menštruáciu, dá sa to liečiť?

Bolestivá menštruácia sa dá rozdeliť na tzv. primárnu a sekundárnu. Primárna sa vyskytuje od nástupu menštruačného cyklu a nález na rodidlách je normálny, mnohokrát ustúpi až po prvom pôrode. Častou príčinou sekundárne bolestivej menštruácie je tzv. endometrióza. Je to výskyt sliznice, ako je vnútri maternice, na iných častiach rodidiel. Najčastejšie vo vaječníkoch. Pretože krváca každý mesiac, môže ich poškodiť až zničiť a mnohokrát vedie k neplodnosti.

5. Mám myóm na maternici. Čo to je a čo s tým?

Myóm maternice je vzásade nezhubný nádor svaloviny maternice. Býva mnohopočetný. Často býva spojený s nepravidelným krvácaním z rodidiel, neskôr, nakoľko sa môžu tieto myómy zväčšovať, bývajú bolesti v podbrušku, tlak na okolité orgány. Prečo vznikajú, na to je viac teórií, ale jednoznačná prevencia zo strany ženy neexistuje. Taktiež ich nevieme medikamentózne vyliečiť, takže v prípade ich rastu, alebo iných komplikácií, jedinou liečbou je operatívna liečba.

Foto: Robert Ficek

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM