Správy

Žilinská nemocnica: Pri operácii chrbtice využila ako prvá v SR nový systém

Operáciu, ktorá trvala šesť hodín, podstúpil Roman (20). Prvýkrát na Slovensku táto operácia prebehla systémom bez matíc. Systém si nevedia vynachváliť.

Ilustračný obrázok k článku Žilinská nemocnica: Pri operácii chrbtice využila ako prvá v SR nový systém
Zdroj: Dnes24.sk

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline použili pri liečbe deformity chrbtice prvý raz na Slovensku nový systém, ktorý spĺňa najnovšie požiadavky na korekciu deformity priamou derotáciou stavcov. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Viera Jurčiová.

Operáciu, ktorá trvala šesť hodín, podstúpil 20-ročný Roman zo Spišskej Novej Vsi. „V lete bola tu na detskej ortopédii operovaná aj jeho 16-ročná sestra. Komfort, ktorý po operácii získala, si nevie vynachváliť a nadchla pre operáciu aj brata,“ povedala Romanova mama Marcela.

„Je to v súčasnosti jediný systém, ktorý sa zamyká bez použitia matice. Nedochádza preto k torznému pôsobeniu síl na skrutku a spojovaciu tyč a k ‚traumatizácii‘ štruktúry skrutky a tyče. Rovnako tak nie je riziko vylomenia skrutky pri zamykaní,“ vysvetlil primár oddelenia pediatrickej ortopédie a vedúci lekár spondylochirur­gického oddelenia žilinskej fakultnej nemocnice Juraj Popluhár.

Doplnil, že dizajn skrutky a mechanizmus zamykania oproti tradičným systémom výrazne znižuje profil konštrukcie až o 4,5 milimetra. „Toto je veľmi významné hlavne u subtílnych detských pacientov. Ďalšou výhodou je, že mimo korekcie chrbtice rotáciou tyčí korigujeme každý priestor medzi stavcami individuálne kontrolovateľnou korekciou skoliózy vo všetkých rovinách po jednotlivých segmentoch,“ uviedol Popluhár.

Deformity chrbtice detí aj dospelých pacientov operujú podľa Jurčiovej v žilinskej nemocnici už 12 rokov. „Pri deformitách chrbtice sa mení priestor hrudníka, ktorý ovplyvňuje vitálnu kapacitu pľúc, polohu srdca a v neposlednom rade sa výrazne rýchlejšie opotrebovávajú medzistavcové platničky. To sú hlavné dôvody indikácií k ich operačnej liečbe,“ uzavrela hovorkyňa žilinskej fakultnej nemocnice.

Čítajte tiež:

Prieskum spokojnosti pacientov: S čím sú najviac spokojný pacienti žilinskej nemocnice?

Žilinská nemocnica ako jediná v SR robí unikátne operácie: Pacientom vedia predĺžiť život až o desiatky rokov!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM