Igor Petrík Kultúra

Žilina sa zmení na animovaný svet: Fest Anča vyráža aj do ulíc. Aha, čo všetko je nachystané pre deti!

Už po ôsmy krát sa uskutoční festival animovaných filmov Fest Anča. Multimediálna prehliadka toho najzaujímavejšieho, čo sa za uplynulý rok vo svete animovaného filmu urodilo. To však nie je všetko, program je oveľa pestrejší!

Ilustračný obrázok k článku Žilina sa zmení na animovaný svet: Fest Anča vyráža aj do ulíc. Aha, čo všetko je nachystané pre deti!
Zdroj: TASR

Popri hlavných filmových súťažiach bude špecialitou tohtoročného festivalu animovaných filmov Fest Anča 2015, ktorý sa uskutoční v Žiline od 24. do 28. júna, cena Anča Kids Award. O jej udelení rozhoduje porota zostavená z detí, ktoré sa zúčastnia projekcie vybraných súťažných filmov.

„Pre mladších fanúšikov, ale aj ich rodičov, máme pripravených hneď niekoľko nezabudnuteľných zážitkov. Tešiť sa môžu napríklad na filmy Tomma Moorea, okrem najnovšej Piesne mora uvedieme tiež film Brendan a tajomstvo Kellsu, ktorý doteraz nebol na Slovensku distribuovaný. Zaujímavé bude tiež premietanie vzácnych archívnych večerníčkov, ktoré ani dnes nestrácajú nič zo svojho čara,“ povedala Jana Slezáková, riaditeľka festivalu.

Podľa Márie Hejtmánkovej, PR manažérky festivalu, medzi hosťami Fest Anče nebude chýbať český režisér Jiří Barta, svetoznáme estónske animátorské duo Priit Pärn a Olga Pärn, či írsky režisér Tomm Moore, dvojnásobný držiteľ nominácie na Oscara za najlepší celovečerný animovaný film. „Na chvíľu sa Žilina zmení na veľký animovaný svet, pretože po jej uliciach budú na trojkolkách jazdiť dvaja uznávaní umelci VJs Suave z Brazílie a svojimi projekciami oživia náhodne vybrané budovy alebo priestory,“ doplnila.

Okrem hlavného filmového programu ponúkne Fest Anča aj množstvo sprievodných akcií. „Obľúbená Animation Karaoke Battle umožní prihláseným odvážlivcom prejaviť svoju kreativitu a zmysel pre humor živým dabingom vybraných animovaných ukážok,“ priblížila Hejtmánková, podľa ktorej je každoročným lákadlom festivalu i výrazný hudobný program. „Minulý rok zožala obrovský ohlas živá hudba vytvorená na mieru k nemým filmom. Preto sa organizátori rozhodli osloviť aj tento rok hudobníkov, aby skomponovali hudbu k českým animovaným snímkam, ktoré vznikli v rokoch 1925 – 1945.“

Hejtmánková dodala, že v priestoroch Novej Synagógy bude prebiehať podujatie Game Days, ktoré si kladie za cieľ oboznámiť širokú verejnosť so slovenskou a českou videohernou tvorbou.

Foto: ilustračné

Foto v galérií: Fest Anča

Fest Anča ponúkne to naj z animovanej tvorby
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM