Správy

Žilina sa môže hrdiť elektromobilom: Dar privítalo mesto s veľkým potešením

Žilina získala do svojho vozového parku nové vozidlo. A nie hocijaké! Je to elektromobil Peugeot iOn, ktorý otestuje v rámci projektu e-jazda. Po Banskej Bystrici a Zvolene je tak Žilina tretím slovenským mestom, v ktorom sa bude nový progresívny spôsob dopravy testovať.

Ilustračný obrázok k článku Žilina sa môže hrdiť elektromobilom: Dar privítalo mesto s veľkým potešením
Zdroj: TASR

Vozový park mesta Žilina obohatil elektromobil Peugeot iOn od spoločnosti Stredoslovenská energetika (SSE), a. s., ktorý otestuje v rámci projektu e-jazda. Hlavným cieľom projektu je poukázať na potenciál uplatnenia elektromobilov ako praktických dopravných prostriedkov v slovenských mestách. Informovala o tom Jana Bolibruchová z oddelenia internej a externej komunikácie SSE.

Praktický dopravný prostriedok

Elektromobily podľa nej patria v súčasnosti medzi najekologickejšie spôsoby dopravy a SSE sa usiluje vytvárať priaznivé podmienky pre ich využívanie v praxi. „Chceme predstaviť ľuďom elektromobily ako praktický dopravný prostriedok do mesta. Projekt e-jazda v meste predstavuje inovatívny spôsob dopravy, ktorý je priateľský k životnému prostrediu a pritom užívateľovi poskytne komfort porovnateľný s tradičnou automobilovou dopravou. Nový progresívny spôsob dopravy pomocou elektromobilov tak bude v rámci nášho projektu e-jazda testovať po Banskej Bystrici a Zvolene aj Žilina,“ uviedol zástupca generálneho riaditeľa SSE Jaroslav Hanzel.

Elektromobil privítalo mesto s potešením

Dar elektromobilu privítalo mesto Žilina podľa primátora Igora Chomu s veľkým potešením. „Neraz som nabádal verejnosť, aby bicykel využívala ako alternatívnu formu dopravy v meste, na ceste do práce či školy, čím odbremeníme naše ulice od výfukových plynov. Elektromobil je revolučným skokom v ekologickej doprave, ktorý splní účel pri preprave osôb a zároveň neprodukuje exhaláty, ktoré majú negatívny dopad na naše pľúca. Dúfam, že táto forma dopravy sa bude rozrastať a nájde si priaznivcov aj u terajších motoristov,“ povedal Choma.

Nulové emisie, lacnejšie jazdenie

Nabitie tohto elektromobilu na 100 kilometrov vyjde približne do 2 eur! Nový Peugeot iOn by mal dosiahnuť najviac 130 – kilometrovú rýchlosť, no určený je najmä na jazdy v meste. Na jedno nabitie by malo prejsť 100 až 150 kilometrov. „Výhodou elektromobilov je nulová produkcia emisií, zníženie prevádzkových nákladov či nižšia hlučnosť. Elektromobily sú poháňané elektrickým motorom, ktorý je napájaný elektrickou energiou uloženou v batérii,“ dodala Bolibruchová.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM