Igor Petrík Rôzne

Žilina ide riešiť dopravu a zapojí do toho aj ľudí: Kto vám môže zaklopať na dvere?

Územný dopravný generel mesta Žilina je dokument, ktorý má riešiť všetky stránky dopravy v meste s vyhliadkou do budúcnosti. Mesto si ho dá vypracovať ešte v tomto roku.

Ilustračný obrázok k článku Žilina ide riešiť dopravu a zapojí do toho aj ľudí: Kto vám môže zaklopať na dvere?
Zdroj: Dnes24.sk

Územný dopravný generel mesta Žilina, ktorý bude riešiť stratégiu statickej a dynamickej dopravy v meste, bude vypracovaný už v tomto roku. Oznámil to primátor Igor Choma v pondelok na tlačovej konferencii a dodal, že súťaž na zhotoviteľa Územného dopravného generelu mesta Žilina ešte vlani vyhrala Žilinská univerzita.

„Finálnym produktom generelu dopravy bude výhľadový návrh riešenia a úpravy dopravnej infraštruktúry mesta pre všetky druhy dopravy – pešiu, cyklistickú, osobnú aj hromadnú motorovú dopravu, ale tiež dopravu statickú – parkovanie,“ povedal Ján Čelko zo Žilinskej univerzity.

Po dokončení výstavby diaľnic v okolí Žiliny sa podľa Chomu výraznou mierou odľahčí dopravná situácia na križovatkách a miestne komunikácie sa stanú bezpečnejšími. „Vznikne priestor na úplne novú organizáciu dopravy. Očakáva sa, že generel dá jasné stanoviská k parkovaniu v našom meste, zadefinuje optimálne lokality pre výstavbu nových cyklistických trás, bude rozoberať problematiku mestskej hromadnej dopravy a poskytne náčrt, kde by bolo vhodné postaviť nové chodníky pre chodcov. Do generelu budú zapracované aj úlohy vlády, aby Ministerstvo zdravotníctva s Fakultnou nemocnicou s poliklinikou v Žiline a mestom Žilina vyriešili novú prístupovú cestu do nemocnice, čím sa bude riešiť aj nová koncepcia parkovania pri tomto objekte,“ vysvetlil Choma.

Doplnil, že sa nezabúda ani na problematiku parkovania na žilinských sídliskách, kde je situácia kritická a treba pristúpiť k jednoznačnému riešeniu. Rovnako žilinské križovatky, ktoré sú v dôsledku zvyšujúceho sa počtu automobilov za posledných 20 rokov maximálne preťažené.

Primátor upozornil, že v domácnostiach Žiliny a v klientskom centre mestského úradu začína anketový prieskum pre potreby spracovania Územného generelu dopravy mesta Žilina. „Prieskum budú osobne vykonávať anketári ŽU a jeho cieľom je analýza dopravného správania sa obyvateľov. Otázky budú zamerané na socio – demagrafické údaje a dopravné správanie sa obyvateľov – počet denných ciest, smerovanie a dĺžka ciest v rámci dňa a podobne. Výsledkom spracovania bude analýza pohybov jednotlivých skupín obyvateľstva a rozdelenie na jednotlivé druhy dopravy,“ dodal Ján Čelko.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM