Iveta Hrabovská Rôzne

Žiaci sa budú tri mesiace učiť ako odmietnuť drogu...

Od augusta sa začal realizovať na základných školách v Žiline projekt „Povedzme hlasné nie!“, ktorý je zameraný na osvetu medzi deťmi v súvislosti s nástrahami, ktoré prinášajú do života drogy.

Odborníci budú otvorene komunikovať so žiakmi na otázky ako: Čo je to droga? Prečo ľudia užívajú drogy? Ako telo reaguje na drogu?

„Keďže na žilinských základných školách v minulosti neprebiehalo plošné pokrytie jednotlivých ročníkov preventívnymi programami, rozhodli sme sa na základe podnetov učiteľov, výchovných poradcov a odborníkov z danej problematiky zabezpečiť informácie, prípravu a pomoc žiakom, ako sa majú zachovať, keď prídu do priamej konfrontácie s drogou,“ uviedol primátor mesta Žilina Igor Choma.

Reálne ukážky[/size][/co­lor]

Metaforickým spôsobom sa ukáže deťom, čo sa deje v tele, keď je závislé na nejakej droge, ako sa môže cítiť človek, ktorý je na niečom závislý, ale aj aké pocity má človek po požití drogy (práca so simulačnými okuliarmi). Pre žiakov budú pripravené scénky a rôzne situácie, ktorých cieľom je naučiť ich, ako sa zachovať a reagovať na to, keď im niekto ponúkne drogu.

Výsledky sa spracujú[/size][/co­lor]

Žiaci v projekte vyplnia dotazník, ktorý je zameraný jednak na efektívnosť realizovaných aktivít, takisto na oblasť komunikácie žiakov v súvislosti s drogami (ako komunikujú na danú tému v domácnosti, v škole atď.). Dotazníky sa následne spracujú a vyhodnotia. Na základe výsledkov bude vypracovaná správa, ktorá bude obsahovať aj odporúčania do budúcnosti a možnosť pokračovania preventívnych aktivít s vybranými skupinami.

Celkový rozpočet projektu je 3 032 €, z toho sumou 2 880,40 € prispieva Úrad vlády SR.

[blockquote]Priebeh aktivít na základných školách zabezpečuje Mesto Žilina v spolupráci s Úniou centier prevencie a pomoci – DAFNÉ, ktorá má dlhoročné skúsenosti s výkonom protidrogovej prevencie.[/bloc­kquote]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM