Správy

Železnice sa chystajú modernizovať trať medzi Žilinou a Púchovom: Pôjde vraj o technicky najnáročnejšiu stavbu

Železnice Slovenskej republiky plánujú zmodernizovať trať medzi Púchovom a Žilinou. Ako informovala hovorkyňa železníc, pôjde o investične aj technicky najnáročnejšiu stavbu od ich samostatnosti.

Ilustračný obrázok k článku Železnice sa chystajú modernizovať trať medzi Žilinou a Púchovom: Pôjde vraj o technicky najnáročnejšiu stavbu
Zdroj: TASR

Železnice Slovenskej republiky chcú zmodernizovať trať medzi Púchovom a Žilinou. Vyhlásili preto verejnú súťaž na výber zhotoviteľa stavby. Informácia už je zverejnená vo vestníku verejného obstarávania. Predpokladaná hodnota zákazky je 367.982.089 eur bez dane z pridanej hodnoty.

Ako informovali železnice, ide o investične aj technicky najnáročnejšiu stavbu od ich samostatnosti. Výsledkom súťaže by mala byť uzatvorená zmluva o dielo so zhotoviteľom stavby, ktorý zmodernizuje takmer 16-kilometrový úsek železničnej trate medzi Púchovom a Považskou Teplou. „Dokončením modernizácie železničnej trate v úseku medzi Púchovom a Považskou Teplou dôjde k zavŕšeniu modernizácie železničnej trate na ucelenom úseku trate Bratislava – Žilina, kde vlaky budú môcť premávať rýchlosťou do 160 km/hod,“ informovala hovorkyňa železníc Martina Pavliková.

Financovanie modernizácie trate je zabezpečené z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra. Zákazka by mala trvať 40 mesiacov. Záujemcovia môžu predkladať ponuky do 19. októbra tohto roka. Kritériom pre výber víťaza bude najnižšia cena.

Železnice zároveň uviedli, že vybudovaním modernej železničnej trate sa zvýši komfort a plynulosť jazdy, a tým sa v konečnom dôsledku znížia negatívne účinky dopravy na okolité prostredie, ktoré budú eliminované aj ďalšími technickými opatreniami.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM