Správy

Zbojnícky chodník v Terchovej dostane nový šat: Drevo nahradí nerezový plech

Jeden z najkrajších chodníkov v turistami navštevovanej Vrátnej doline, Zbojnícky chodník, sa dočkal opravy. Občianske združenie, ktoré práce realizuje, nahradí pôvodne drevené schody nerezovým plechom.

Ilustračný obrázok k článku Zbojnícky chodník v Terchovej dostane nový šat: Drevo nahradí nerezový plech
Zdroj: TASR

Terchovské občianske združenie Rozsutec opravuje Zbojnícky chodník, ktorý sa začína v Tiesňavách vo Vrátnej doline a celkovo je na ňom 1100 schodov.

„Už bol v zlom stave a hrozili dokonca úrazy. Tak sme začali zháňať finančné prostriedky a tento rok sa nám podarilo urobiť prvú časť. Chceme to rozdeliť na tri etapy, hlavne kvôli finančným prostriedkom. Doteraz boli schody z dreva a museli sme ich každých päť rokov meniť, pretože zhnili. Generálnu opravu robíme z nerezového plechu. Čiže, minimálne 20 až 25 rokov bude s chodníkom pokoj,“ povedal Jozef Mičo, predseda OZ Rozsutec.

Zbojnícky chodník je podľa neho druhý najkrajší po Jánošíkových dierach. „Jánošíkove diery, pokiaľ sa idú len Dolné a Nové, to je len taká prechádzka. Toto je už vážna turistická trasa s prudkým stúpaním a klesaním. Začína sa v Tiesňavách. Je veľmi krásny, lebo ide pomedzi skalné útvary,“ uviedol predseda OZ Rozsutec.

Za obrovskú výhodu považuje, že chodník má viacero alternatív. „Môžem ho prejsť celý a končím na Kamencoch pri benzínovej pumpe. Alebo môžem vystúpať na Malé nocľahy a odtiaľ sa pustím doľava na vrch Sokolie a do Príslopského sedla, prípadne sa môžem spustiť k chate Pod sokolím. Chodník si môžem rozložiť podľa kondičného a časového plánu. Tým je zaujímavý. A sú tam neskutočne krásne vyhliadky. Slovami sa nedá opísať, aká je tam krása,“ dodal Mičo.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM