Správy Samospráva

Zavádzanie elektronického zdravotníctva: Ako si poradila žilinská nemocnica?

V novom roku 2018 sa myšlienka elektronického zdravotníctva nastavuje do praxe. Ako sa darí našej nemocnici?

Ilustračný obrázok k článku Zavádzanie elektronického zdravotníctva: Ako si poradila žilinská nemocnica?
Zdroj: TASR

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline spustili prevádzku elektronického zdravotníctva v roku 2018 na všetkých oddeleniach. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Viera Jurčiová.

Doplnila, že na jednotlivých oddeleniach fakultnej nemocnice zaškoľovali, testovali a spúšťali prevádzku na viac ako 200 počítačoch. „Lekári si museli prevziať čítačky kariet, identifikačné karty a PIN. Nemocničný informačný systém bol doplnený o modul komunikácie s Národným centrom zdravotníckych informácií,“ uviedla hovorkyňa nemocnice.

„Najviac času vyžadovalo celkové zladenie a technické nasadenie. Rôzne typy operačných systémov, ovládačov pre čítačky kariet, správa certifikátov, ladenie zabezpečeného spojenia – to boli najväčšie výzvy z hľadiska technického nasadenia,“ podotkla Jurčiová.

FNsP v Žiline je všeobecnou nemocnicou s nadregionálnym zabezpečovaním liečebno-preventívnej starostlivosti. „Ambulantnú starostlivosť zabezpečuje viac ako 60 odborných ambulancií. Pre zabezpečenie ústavnej starostlivosti slúži posteľový fond s počtom lôžok 777 na 20 lôžkových oddeleniach. V nemocnici pôsobí i šesť stacionárov – psychiatrický, kožný, ORL, neurologický, detský a CPLDZ stacionár. Nemocnica zabezpečuje zdravotnú starostlivosť nielen pre obyvateľov Žiliny a okolia, ale aj Oravy, Kysúc a časti Považia,“ uzavrela hovorkyňa nemocnice.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM